Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Η Ελλάδα πρώτη στη μάχη για το μέλλον

Είμαστε απροετοίμαστοι. Ακόμα και όταν ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ποτέ δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε, ότι για όλα τα δείνα της ανθρωπότητας θα έφταιγε η δύσμοιρη Ελλαδίτσα. Ποτέ δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε αυτόν το Λαό που έζησε τόσες δυσκολίες στη νεώτερη ιστορία του. Που αντιστάθηκε στους κατακτητές Ιταλούς και Γερμανούς. Που έζησε την κατοχή τον εμφύλιο την εφτάχρονη δικτατορία. Που έχτισε πάνω στα ερείπια, σήμερα να χλευάζεται παγκοσμίως. Είναι άδικο για ένα Λαό, που έχυσε ιδρώτα και αίμα να αντιμετωπίζεται με τόση απαξίωση. Ανιστόρητοι είναι όλοι αυτοί, που με τόση ευκολία λοιδορούν μια χώρα, που έχει πρωταγωνιστήσει στην ιστορία.
Αξίζει να διαβάσει κανείς το άρθρο του συγγραφέα και καθηγητή της ιστορίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης Μάρκ Μαζάουερ. Με τίτλο «Το λίκνο της Δημοκρατίας κλονίζει τον Κόσμο». Το παρουσιάζει η Μαρία Πασχαλιδου στους «Πρωταγωνιστές»
Ο Μαζάουερ υποστηρίζει: Δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ελλάδα, πρωταγωνιστεί στην ιστορία για ακόμη μια φορά. Εδώ και διακόσια χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης της Ευρώπης. Το 1821, με την επανάσταση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η Ελλάδα έγινε σύμβολο ελευθερίας. Η νίκη της Ελλάδας, σήμαινε όχι μόνο θρίαμβο απέναντι στους Τούρκους αλλά και απέναντι σε όλους τους δυνάστες που φυλάκισαν τους Ευρωπαίους. Το τέλος του A΄ Παγκοσμίου Πολέμου, βρίσκει μια Ελλάδα, μέσα σε ένα νέο σύστημα συνταγματικής δημοκρατίας και εθνικισμού, όταν η Οθωμανική και Ρωσική Αυτοκρατορία αντικαθίστανται από έθνη-κράτη.
Μετά τον A΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, ξεδιπλώνοντας την σκοτεινή πλευρά της δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον Μαζάουερ, η ανταλλαγή των πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ήταν από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας και αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για την ναζιστική Γερμανία. Και όμως η Ελλάδα, μερικά χρόνια αργότερα τον χειμώνα του 1940-1941 ήταν η πρώτη χώρα που αντιστάθηκε αποτελεσματικά απέναντι στους Γερμανούς, γελοιοποιώντας τον Μουσολίνι. Για να καταλήξει σε έναν αιματηρό εμφύλιο, αποτελώντας και πάλι έναν μικρόκοσμο της Ευρώπης.
Η Ελλάδα πρωταγωνίστησε και στον Ψυχρό Πόλεμο, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν χρησιμοποίησε τον εμφύλιο για να κινητοποιήσει το Κογκρέσο στον αγώνα του για να σώσει την Ευρώπη από τον κομουνισμό. Η Ελλάδα, τώρα πια παιχνίδι ενός μεγαλύτερου σχεδίου, έβλεπε τα δολάρια να κυλούν και Αμερικανούς οικονομολόγους να συμβουλεύουν τους πολιτικούς της χώρας, ενώ οι αντάρτες πολεμούσαν στις βουνοκορφές.

Το τέλος της δικτατορίας στο τέλος του 1974, έφερε την Ελλάδα απέναντι στη δημοκρατία, και μπροστά στην νέα της μοίρα ως κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία, αποτέλεσαν εμβλήματα του παγκόσμιου κύματος δημοκρατιών της δεκαετίας του 1980 και του 1990. Ο Μαζάουερ υποστηρίζει πως αυτό έδωσε την πρώτη γεύση για την επέκταση της Ε.Ε. έξω από τα σύνορα των ισχυρών και πλούσιων χωρών μελών.
Το συμπέρασμα του Μαζάουερ είναι ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί για ακόμη μια φορά στην Ευρωπαική ιστορία, στην παγκόσμια ιστορία. Μετά την ευφορία της δεκαετίας του 1990, προκαλεί τους Ευρωπαίους, να απαντήσουν κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον. «Υποτίθεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επούλωνε τις πληγές της Ευρώπης, θα την ένωνε, και θα την μετέτρεπε σε μια δύναμη ικανή να ανταγωνιστεί στο διεθνές προσκήνιο. Είναι λοιπόν απόλυτα ταιριαστό ότι μια από τις παλαιότερες και πιο δημοκρατικές χώρες της Ευρώπης, θα ήταν και πάλι στην πρώτη γραμμή, αμφισβητώντας όλες αυτές τις υποσχέσεις. Διότι είμαστε πια όλες μικρές δυνάμεις, και η Ελλάδα είναι και πάλι πρώτη στη μάχη για το μέλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αν ο Τσε είχε ασκήσει εξουσία τίποτα δεν θα ήταν σήμερα...

Έχω αναρωτηθεί πολλές φορές, τι είναι αυτό που μεταμορφώνει τους ανθρώπους - προς το χειρότερο φυσικά - όταν αποκτήσουν εξουσία; Δεν πρόκειτ...