Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Αν δεν υπήρχαν τα εμβόλια, σήμερα θα είμαστε είδος προς εξαφάνιση

Ο χρόνος είναι εκείνος, που μου απαγορεύει να απαντήσω σε όσους εξέφρασαν αντιρρήσεις σχετικά με το χθεσινό μου κείμενο, ώστε να συμβάλλω με την σειρά μου σε έναν δημιουργικό διάλογο.

Δεν έχω σκοπό να μπω σε αντιπαράθεση μεταξύ όλων αυτών που υπερασπίζονται την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και αυτών που αρνούνται.


Βαθύτερος σκοπός του χθεσινού κειμένου ήταν να καταδείξει την αναγκαιότητα της συνοχής, της αλληλεγγύης, της συλλογικής προσπάθειας της κοινωνίας απέναντι στους μεγάλους κινδύνους που την απειλούν. Απέναντι στον πόλεμο, την οικονομική κρίση, την φτώχεια, του ξεριζωμούς, την πείνα, την δίψα τις πανδημίες.
Αν ωφελούν οι εμβολιασμοί δεν χωράει επιχειρηματολογία. Αν δεν υπήρχαν τα εμβόλια, μπορεί σήμερα να ήμασταν είδος προς εξαφάνιση. Συμμερίζομαι τις ενστάσεις για τον περιορισμένο χρόνο προετοιμασίας του εμβολίου για τον Covid 19, να μην ξεχνάμε όμως την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ζούσε και ζει η ανθρωπότητα. Κανείς δεν αμφιβάλλει για τον πόλεμο μεταξύ των εταιρειών και τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από κάποιες αποφάσεις. Συμφωνώ για τον άθλιο ρόλο των ΜΜΕ που χρηματοδοτήθηκαν για να κάνουν προπαγάνδα, σπέρνοντας φόβο και πανικό. Συμμερίζομαι βεβαίως το δικαίωμα κάποιων να αρνηθούν να εμβολιστούν. Μέχρι εδώ όμως, δεν θα μπω στην παγίδα της συνωμοσυολογίας.
Από την πανδημία έχουν πεθάνει μέχρι σήμερα 3.470 000 στον πλανήτη και 11.822 στην Ελλάδα . Αυτοί δεν είχαν προφτάσει να εμβολιαστούν.
Από το εμβόλιο εξ αιτίας παρενεργειών, κάποιοι "τυχεροί" που όπως περνούσε ο αετός από πάνω τους, του ξέφυγε η χελώνα και τους έπεσε στο κεφάλι, χάθηκαν - ευτυχώς ελάχιστοι.
Είμαι με την επιστήμη, εμπιστεύομαι την επιστήμη, που λέει ότι όσο μεγαλώνει το ποσοστό των εμβολισμένων, τόσο αποκτάει μεγαλύτερη ανοσία η κοινότητα, αφού περιορίζει το ζωτικό χώρο στον ιό. Εμπιστεύομαι την επιστήμη που υποστηρίζει ότι όσοι είναι εμβολιασμένοι μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό.
Για αυτό μιλάω για εγωισμό και ατομισμό, που μπορεί να εκδηλώνεται κυρίως εξ αιτίας του φόβου - για να συμφωνήσω και με ένα σχόλιο μιας φίλης - δεν παύει όμως να δημιουργεί ρήγματα. Η κοινωνία δεν είναι οι άλλοι, η κοινωνία είμαστε εμείς και εμείς μπροστά στους μεγάλους κινδύνους δεν πρέπει να είμαστε διχασμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Να ένα δημιουργικό παιχνίδι

Με αφορμή την σύλληψη μαθητών και το σχηματισμό δικογραφίας εναντίον τους από την αστυνομία, για τις κινητοποιήσεις τους, κατά των ιδιωτικών...