Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Απριλίου 6, 2008

Ολίγον φιάσκο

Οι ξένοι χρόνια τώρα μας έχουν γυρίσει την πλάτη, αλλά και οι ντόπιοι αρχίζουν να το σκέφτονται. Η Κέρκυρα είναι αφιλόξενο νησί και το πρόβλημα έρχεται από παλιά.
«ολίγον τι «φιάσκο η Κέρκυρα». Οι φυσικές καλλονές, φυσικά, απαράμιλλες και το «χρώμα» της πολιτείας θαυμάσιοι αλλά η εγκατάσταση μιας μικρής οικογένειας με «παίδα νήπιον»; Μένουμε ακόμα στο ξενοδοχείο, κάπου 40.000 δραχμές τη μέρα για ύπνο μόνο (30.000 έχει το διπλό δωμάτιο!) και δωμάτιο σε σπίτι κατάλληλο, πουθενά δεν υπάρχει. Μας προσφέρθηκε το μόνο υπάρχον ξενοίκιαστο στο πέραμα, πολύ έξω από την πολιτεία, σ’ ερημιά σχεδόν, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς τίποτα, για 45 μέρες 1.800.000! Παντού αλλού τα σπίτια είναι σεσαθρωμένα από τους αιώνες που έχουν στη ράχη τους, κατσαριδοβριθή, στενάχωρα, βρώμικα: 600.000 το μήνα το λιγότερο η κάμαρη. Η τροφή είναι κάπως φτηνότερη από την Αθήνα (6.500 η μερίδα η συναγρίδα, 1500 το φρούτο, 1500 τα μακαρόνια, 1000 το τυρί, 5.500 το κρέας κλπ Φρούτα λίγα και άσχημα..
Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος ( 18 - …

Θα νικήσει η άνοιξη;

Στον ουρανό, γεμάτες βαριές μάζες σύννεφα, προσπαθούν να ξεγελάσουν την εποχή. Αυτήν την ώρα της ημέρας, που άρχισε φανερά να μεγαλώνει, χαραμάδες ρόδινες και χρυσές σου δημιουργούν απορίες. Ένα κράμα από μυρωδιές του χειμώνα που φεύγει και της άνοιξης που έρχεται, διαπερνούν την ατμόσφαιρα. Είναι γοητευτική αυτή η στιγμή της αμφιβολίας
Δεν είναι μόνο ότι η Άνοιξη αργεί να φανεί. Είναι ότι μπήκαμε στον Απρίλη και αυτό που φαίνεται μοιάζει με Άνοιξη της Αγγλίας.
Το λένε χρόνια, θα αλλάξει το κλίμα, διότι του έχουμε αλλάξει τον αδόξαστο. Θα αλλάξουν οι εποχές, διότι βρήκαμε μια κωλομηχανή κλείσαμε τα παράθυρα και κάναμε τον Χειμώνα Καλοκαίρι και ανάποδα. Μπερδέψαμε τις εποχές και τώρα ψάχνουμε να βρούμε που μετακόμισαν. Σε λίγο θα ψάχνουμε για προορισμούς να βρούμε τα χαμένα.
………………………………………………………………………………………….
Και πώς να μην αλλάξουν οι εποχές, εδώ άλλαξαν οι άνθρωποι.
«Ποιος μας χρειάζεται σ’ αυτόν τον κόσμο, ποιος θέλει δίπλα του, κοντά του, ανθρώπους με ίσκιο και δροσιά; Όλα είναι μιας χ…

Τραγούδια για τους μήνες

«Ο ποιητής κάνει τον εαυτό του οραματιστή μέσα από μια μακριά, απεριόριστη και συστηματική αποδιοργάνωση όλων των αισθήσεων. Όλες οι μορφές έρωτα, πόνου, τρέλας. Διερευνά τον εαυτό του, εξαντλεί μέσα του όλα τα δηλητήρια και διατηρεί την πεμπτουσία τους. Δοκιμασία ακατονόμαστη, όπου θα χρειαστεί τη μεγαλύτερη πίστη, την υπεράνθρωπη δύναμη, όπου θα γίνει αυτός μέσα απ’ όλους, ο μέγας σακάτης, ο μέγας αφορισμένος και ο υπέρτατος επιστήμων. Γιατί φτάνει το ΑΓΝΩΣΤΟ ! Έτσι λοιπόν, τι κι αν καταστραφεί στην εκστατική πτήση του μέσα από πράγματα πρωτάκουστα, ακατονόμαστα;» (ΡΕΜΠΩ)

Την περασμένη εβδομάδα παρακολούθησα δυο ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις στην τηλεόραση. Του Μάνου Ελευθέριου και του Μιχάλη Γκανά. Μακριά από τους προβολείς και δύο, μοναχικοί δημιουργοί, προσφέρουν την τέχνη τους, χωρίς την απαίτηση της ανταπόδοσης. Είναι αλήθεια η ποίηση δεν χρειάζεται την στήριξη του αναγνωστικού κοινού, αλλιώς δεν θα υπήρχε. Υπάρχει όμως για να φωτίζει και να καθοδηγεί, όχι αυτούς που τη διαβάζουν α…

Τα ίδια και χειρότερα

Δεν επαναλαμβάνεις κάτι όταν προχωράς, αλλάζεις το τοπίο ξεμπερδεύεις με το πρόβλημα. Αρχίζει η νέα τουριστική σεζόν και τι να πούμε; Τι να περιμένουμε; Τα ίδια και χειρότερα «Η γενική της πόλης άποψη σε φωτογραφία κίτρινη»
Η κατήφεια από την οικονομική κρίση είναι έκδηλη στην αγορά της πόλεως μας. αυτή η λυπηρή εξέλιξη, δεν είναι αποτέλεσμα μιας συγκυρίας αλλά μιας στρυφνής μακρόχρονης, «αναπτυξιακής» πορείας. Κακό ξεκίνημα, χωρίς βάσεις και υποδομές, χωρίς μυαλό, χωρίς μέλλον. Την πατήσαμε σαν εκείνες τις όμορφες κοπέλες, που δεν αρκούσαν τα σωματικά προσόντα τους για να γίνουν σταρ, έτσι αφού χαράμισαν τα νιάτα τους κάνοντας τις γλάστρες, πέρασαν στα αζήτητα.
Αν γυρίσουμε κάποιες δεκαετίες πίσω, να θυμηθούμε την Κέρκυρα που ενέπνευσε, τον Δημήτρη. Ι. Σουρβίνο, ίσως υποχωρήσει η νοσταλγική διάθεση, που μας επισκέπτεται αυτές τις «ήσυχες ανοιξιάτικες ημέρες». Εκδρομείς – Επιδρομείς ο τίτλος:
Βαβυλώνιοι Ασιάτες Ευρασιάτες/ ταξειδιώτες εκδρομείς επιδρομείς/ περίδρομοι κοντοβράκηδες/ διοπτ…

«Ιουλίας Ανδρεάδη» Δεν περνάς

Για να μην το ξεχάσω, πριν θρηνήσουμε θύματα η Ιουλίας Ανδρεάδη ή να επανέλθει στο παλιό καθεστώς, δηλαδή να μονοδρομηθεί, ή να εγκατασταθεί για όσο χρειασθεί κάποιος δημοτικός αστυνομικός, ώστε να αποτρέψει το παράνομο παρκάρισμα δεξιά και αριστερά της οδού.
…………………………………………………………………………………………. Μετά το οργισμένο κείμενο του Σαββάτου, ξεκινάω τη Δευτέρα από τα πεζά καθημερινά. Εδώ που έχουμε φτάσει, οι προβληματισμοί, τα βαθυστόχαστα κείμενα οι αναλύσεις, δεν βοηθούν. Εδώ και τώρα, ένα χέρι όλοι. Για όλους είναι.
…………………………………………………………………………………………..
Σήμερα δεν θα γράψω για να μου πουν «τι ωραία που τα γράφεις». Θα προτιμούσα αντί κειμένου, να πάω να το τοποθετήσω πινακίδες διαμαρτυρίας στη «κακιά σκάλα». Θα μου πείτε η διπλοδρομηση προϋποθέτει να είναι ελεύθερος ο δρόμος από αυτοκίνητα, η απαγόρευση όμως έχει καταργηθεί στη πράξη. Οι περιστασιακές εξορμήσεις της αστυνομίας, δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, μη ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα δρόμο που έχει πρόσβαση το Νοσοκομείο και…