Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007

Η καλύτερη λύση, η διάσπαση





Τελικά δεν υπάρχει ιδεολογική σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ. Οι συμμαχίες που σχηματίζονται εν όψη νέας ηγεσίας ,αφορούν στην κατανομή της εξουσίας και μόνο.
Την τελευταία δεκαετία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει υποστεί τέτοια διάβρωση, που δύσκολα μπορεί να σταθεί πλέον.
Οι τοποθετήσεις διαφόρων στελεχών, υπέρ του ενός ή του αλλού, αλλά και η ουδετερότητα ορισμένων, που κρατούν αποστάσεις ασφαλείας, παρουσιάζουν μια εικόνα προς τα έξω άκρως απογοητευτική.
Καμία τάση, κανένα ρεύμα, που να δικαιολογεί το πολυσυλλεκτικό, κανένας ηθικός φραγμός, δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε μια πορεία, που κυριαρχείτε από την εξυπηρέτηση άκρατων φιλοδοξιών, και προσωπικών συμφερόντων. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταφέρει να απαλλαγεί από το παρελθόν του και τις κακές συνήθειες που απέκτησε στα τόσα χρόνια που διακυβέρνησε την χώρα.
Σε τοπικό επίπεδο, διαβάζοντας το κείμενο, στήριξης του Γιώργου Καλούδη προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, βρήκα την πρώτη φράση για να ξεκινήσω το σημερινό μου κείμενο. «Τελικά δεν υπάρχει ιδεολογική σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ». Και αναφέρω τον Γιώργο Καλουδη γιατί όλα αυτά τα χρόνια, μου είχε δώσει την εντύπωση ότι οι συγκρούσεις του, με την άλλη συνιστώσα, είχαν ιδεολογικό υπόβαθρο.
…………………………………………………………………………………………..
Δεν έχει νόημα λοιπόν να μιλάμε για το «Όλον» ΠΑΣΟΚ, για ενότητα και πράσινα άλογα. Η καλύτερη λύση για την ελληνική κοινωνία είναι η διάσπαση, η διάσπαση που θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Η διάσπαση που θα απεγκλωβίσει δυνάμεις και θα δημιουργήσει νέες. Μόνο η διάσπαση μπορεί να απειλήσει τη δεξιά και όχι αυτό το απονευρωμένο συνοθύλευμα, που δεν ξέρει που πατά και που βαδίζει.
…………………………………………………………………………………………..







.

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007

Λύκε, Λύκε, είσαι εδώ




Αυτές τις μέρες, που ασχολούμαι με την κρίση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχω λάβει αρκετά μηνύματα του τύπου «αφού δεν είσαι ΠΑΣΟΚ γιατί τόσο ενδιαφέρον;» Δεν πρόκειται να απαντήσω, όπως αυτοί οι σωτήρες της τηλεόρασης, που εκφράζουν την λύπη τους και τη συμπάθεια τους, ευχόμενοι, να μη διασπαστεί το ΠΑΣΟΚ, γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος και τα γνωστά.
Έχω υποστηρίξει και παλαιότερα ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τον πιο ενδιαφέροντα πολιτικό χώρο, ένα κόμμα που κατόρθωσε στην αρχή με συνθήματα και στη συνεχεία με την εξουσία που διαχειρίσθηκε για είκοσι περίπου χρόνια, να εγκλωβίσει δυνάμεις από την δεξιά μέχρι και την αριστερά. Σήμερα μακριά από την εξουσία για τέσσερα χρόνια και για αλλά τέσσαρα που θα ακολουθήσουν, έχουν δημιουργεί όλες οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να απεγκλωβιστούν δυνάμεις και να αλλάξει επιτέλους το πολιτικό σκηνικό του ισχυρού δικομματισμού που ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση στη χώρα.
Είναι δικαιολογημένο το ενδιαφέρον για ένα κόμμα που αισθάνομαι να με έχει κλέψει. Και με έκλεψε σε μια εποχή που έκανα όνειρα. Τα όνειρα μου έκλεψε και την τιμή της πολιτικής που την είχα σε υπόληψη. Καθόλου δεν λυπάμαι, ίσα - ίσα χαίρομαι και ελπίζω.
Τα παιδικά μου χρόνια ευθύνονται τελικά γι’ αυτό όψιμο ενδιαφέρον, εκείνα τα περιβόητα παιδικά χρόνια που βάζουν στα ποδιά μας αλυσίδες καταδίκου και στους ώμους μας φτερά δαίμονα.
Και μην μου φέρεται πάλι το δεξιό μπαμπούλα για να κάνουμε συγκρίσεις. Αυτό το παραμύθι όταν το λέει ο λύκος, εκείνος, της κοκκινοσκουφίτσας, δεν μας συγκινεί πλέον







Να ένα δημιουργικό παιχνίδι

Με αφορμή την σύλληψη μαθητών και το σχηματισμό δικογραφίας εναντίον τους από την αστυνομία, για τις κινητοποιήσεις τους, κατά των ιδιωτικών...