Παρασκευή 17 Αυγούστου 2007

Δεν τους περνάειαπ’ το μυαλό



Αλήθεια τι προέκυψε και οδηγούμαστε εσπευσμένα σε εκλογές; Επειδή δεν προέκυψε, είναι η απάντηση και επειδή πρόκειται να προκύψει.
Εγώ πάντως δεν είμαι έτοιμος για εκλογές, να τελειώσει ο Αύγουστος και βλέπουμε.
………………………………………………………………………………………….Πάνε πολλά χρόνια από τότε που διάβασα το βιβλίο του Βασίλη Αλεξάκη, τα «Κορίτσια του Σιτι Μπουμ – Μπουμ». Χθες ο συγγραφέας που έστειλε την επανέκδοση αυτού του βιβλίου με ειδική αφιέρωση και με ένα υπέροχο σκιτσάκι, μεγάλη η χαρά μου. Με την ανάγνωση του πρόλογου, μου ήρθε στην μνήμη αυτό το υπέροχο βιβλίο.
« Να σας πω το πρόβλημα μου; Δεν γαμάω αρκετά! Σχεδόν καθόλου! Ονειρεύομαι να κάνω έρωτα μ’ ένα σωρό γυναίκες: με τη γειτόνισσα του επάνω ορόφου και με τη φίλη της, που είναι και οι δύο παντρεμένες, με την γυναίκα του αρχισυντάκτη μου, μια μελαχρινή με γαμψή μύτη (έχω την εντύπωση ότι αρέσω περισσότερο στις γυναίκες που έχουν γαμψή μύτη), με την σερβιτόρα ενός μπαρ, που βρίσκεται κοντά σ’ έναν παλιό εκδοτικό οίκο, με την Βαρβάρα Πέτροβνα, με την μνηστή του σούπερμαν, με την μαρκησία των αγγέλων, με την Νίκη της Σαμοθράκης, με την εκφωνήτρια του αεροδρομίου του Ορλύ, με την θαμμένη ζωντανή, με την κυρία Ρενό, τη δεσποινίδα Χέννινγκερ, με τα κορίτσια του Σιτυ Μπουμ Μπουμ…»
…………………………………………………………………………………………..
Τουλάχιστον ονειρεύεστε ενώ αυτοί που, μας ταλαιπωρούν καλοκαιριάτικα δεν έχουν απλά το πρόβλημα σας, ούτε που τους περνάει από το μυαλό.
…………………………………………………………………………………………..
Πριν τελειώσει ο Αύγουστος να το διαβάσετε και να αφήσετε πίσω όλα τ’ άλλα, είναι για τους ανέραστους.



Τρίτη 14 Αυγούστου 2007

Δεν περιμένω τίποτα


Ευτυχώς, η προεκλογική περίοδος θα είναι σύντομη, που σημαίνει ότι το ψεύδος και η υποκρισία, που ήδη άρχισαν να κυριαρχούν πριν το εναρκτήριο λάκτισμα, θα δώσουν σύντομα την θέση τους, σε ένα βαρύ χειμώνα. Δε περιμένω τίποτα από δύο μεγάλα κόμματα. Δεν περιμένω τίποτα από τα κόμματα εξουσίας που δοκιμάστηκαν και κρίθηκαν αναξιόπιστα. Δεν περιμένω τίποτα από πρόσωπα, που έδωσαν εξετάσεις και απέτυχαν.
Ορθώς θέτει το ζήτημα σε άρθρο του στην εφημερίδα μας με τίτλο «αριστερά ευκαιρία πολιτικής ανασυγκρότησης», ο δικηγόρος Αλέξης Λευθεριώτης.
«Καθημερινά γίνεται όλο και περισσότερο επιτακτική η ανάγκη ανασύνθεσης του κομματικού πλαισίου της μεταπολίτευσης, όχι μόνο γιατί τα δύο κυβερνητικά κόμματα, η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ, έχουν ήδη προ πολλού εξαντλήσει όλες τις διαχειριστικές τους δυνατότητες, όχι μόνο γιατί η κυβερνητική πολιτική τους παράγει αθρόα εκτρωματικές καταστάσεις, αλλά και γιατί το ίδιο το μοντέλο πολιτικής λειτουργίας που προτείνουν έχει δείξει σε όλη του την έκταση το απεχθές πρόσωπό του. Τα σκάνδαλα και η διαφθορά είναι συστατικά στοιχεία της άσκησης της πολιτικής τους και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα που μετέρχονται δεν είναι πλέον ικανά να διαγράψουν από το συλλογικό κοινωνικό υποσυνείδητο την εδραιωμένη αντίληψη ότι και τα δύο κόμματα εξουσίας είναι παραλλαγές της ίδιας κυβερνητικής νοοτροπίας και πρακτικής».
Το χειρότερο στην υπόθεση είναι ότι δεν περιμένω τίποτα και από την αριστερά, απ’ αυτή την αριστερά που όλα αυτά τα χρόνια έχει δοκιμαστεί και έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα τρίτο πόλο που να διεμβολίσει και να ανατρέψει το σκηνικό του δικομματισμού, όπως το ονειρεύεται ο αρθρογράφος.
«Αυτό ακριβώς το αναξιόπιστο πολιτικό σκηνικό με την εναλλαγή δύο συντηρητικών κομμάτων στην εξουσία η αριστερά οφείλει να διεμβολίσει και να ανατρέψει. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή για να διαμορφωθεί αυτή η πολιτική προοπτική, καθώς ο δικομματισμός εμφανίζει έντονα στοιχεία αποσύνθεσης».
Δυστυχώς θα τα ξαναπούμε αυτή την περίοδο όλα αυτά και θα τ’ ακούσουμε οι ίδιοι. Θα κάνουμε τις απαιτούμενες ασκήσεις θάρρους, γιατί ο χειμώνας που έρχεται θα είναι βαρύς

Να ένα δημιουργικό παιχνίδι

Με αφορμή την σύλληψη μαθητών και το σχηματισμό δικογραφίας εναντίον τους από την αστυνομία, για τις κινητοποιήσεις τους, κατά των ιδιωτικών...