Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Αργά και βασανιστικά

Αυτά που γράφω σήμερα για το ΠΑΣΟΚ, αποτελούν μια συνέχεια χρόνων, κανονικά δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν, ο χρόνος που έχει περάσει ήταν αρκετός για να δώσει ένα τέλος. Δυστυχώς η αρρώστια τραβάει, αργά και βασανιστικά, με τραγικές επιπτώσεις για ολόκληρη την κοινωνία. Ένα παλαιότερο κείμενο, για να δικαιολογήσουμε το χρόνο, τίτλος «Καλπάζουσα σχιζοφρένεια»

Είναι βαθιά άρρωστο το ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα, τόσο που οποιαδήποτε προσπάθεια για ανασυγκρότηση, ακόμα και σοσιαλιστική, όπως ονομάζεται η νέα τάση, δεν έχει καμία τύχη. Η βλάβη είναι ανήκεστη.
Η ανησυχία που εκφράζεται από πολλά στελέχη, μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνει την παραπάνω διάγνωση. «Καλπάζουσα σχιζοφρένεια».
Η ιστορική διαδρομή, κάτω από τις σημερινές συνθήκες αποτελεί μειονέκτημα. Η ανασυγκρότηση δεν μπορεί να γίνει με φθαρμένα υλικά, θα ήταν προτιμότερη, η ολοκληρωτική ισοπέδωση, η κατάρρευση και η εκ νέου κατασκευή. Πώς να μπαλώσεις ετούτο το κατεστραμμένο σαρκίο;. Θυμάσαι τον τάδε, που σήμερα είναι υπέρμαχος της ιδέας της ανασυγκρότησης στρογγυλοκαθισμένο πριν λίγα χρόνια στην βολική καρέκλα της εξουσίας. Τότε δεν είχε ανάγκη το κίνημα από ανασυγκρότηση προείχε η ανασυγκρότηση της περιουσίας των συντρόφων.
Βεβαίως σ’ αυτή την προσπάθεια δεν ξεκινούν όλοι με τις ίδιες προθέσεις, για να μην αδικούμε και τις καλές προθέσεις.

«Το μόνο χάσιμο που υπολήπτομαι και με τρομάζει είναι να χαθεί κανείς μέσα στον εγκέφαλο του. Να βρεθεί σε μια νοητική πραγματικότητα με πολλούς καθρέπτες κι εκατοντάδες είδωλα που όλα θα λένε την ίδια ιστορία, αλλά σε διαφορετική γλώσσα το καθένα. Οι ματαιωμένοι διάλογοι να γίνουν σκοινί από λέξεις στο λαιμό σας, η χρόνια σιωπή να εκραγεί, να σκάσει το δέρμα να ανοίξουν τα χέρια, τα πόδια σε πληγές από το ανείπωτο. Η ιατρική έχει τις μεθόδους και τις ορολογίες της γι’ αυτές τις καταστάσεις. Εμείς το λέμε απόσυρση. Και κοιτάμε ποια μάρκα προσφέρει τις καλύτερες ευκαιρίες για να πάρουμε καινούργιο. Σαρκίο» τα εντός εισαγωγικών από το ενδιάμεσο σχόλιο ραδιοφωνικής εκπομπή του τραγουδιού « Ας τον τρελό στην τρελά του»…
Καλπάζουσα, σχιζοφρένεια η διάγνωση. Καθημερινή φαρμακευτική αγωγή για την ώρα.

Να πουλήσουμε ακριβά το τομάρι μας

Με τρόπο απροκάλυπτο, τα δυο μεγάλα κόμματα μετέφεραν την κεντρική πολιτική σκηνή, στις τοπικές εκλογές. Οι επικείμενες εκλογές δεν έχουν χρώμα αυτοδιοικητικό και αυτό είναι κακό για την αυτοδιοίκηση. Είναι κακό για τις τοπικές κοινωνίες.
Αφού έτσι το θέλουν έτσι πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε. Ο Δικομματισμός για πολλοστή φορά στο μεγαλείο του. Και ο Λαός; Ο Λαός, τιμωρεί τον ένα ενισχύοντας τον άλλον και στην συνεχεία τιμωρεί αυτόν που ενίσχυσε και ενισχύει αυτόν που τιμώρησε. Καμία φαντασία. Κλαίει την μοίρα του, βλαστημάει το γάλα της μάνας του για την επιλογή του, καταριέται και συνεχίζει να κάνει μηχανικές κινήσεις, ποτέ από δω ποτέ από εκεί.
Είναι απορίας άξιο, πως αυτός ο σοφός Λαός, όπως τον αποκαλούν αυτοί που τον κοροϊδεύουν, δεν έχει ξεπεράσει τα διλήμματα. Γιατί δεν είναι μία, δεν είναι δύο, δεν είναι τρεις, είναι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, που μασάει την ίδια καραμέλα.
Η πιο απλή σκέψη απέναντι σ’ αυτή τη συνεχιζόμενη κοροϊδία είναι να τους αποδυναμώσει και τους δύο, να τους κόψει τα φτερά, ώστε να μην φουσκώνουν καθήμενοι στο θρόνο της εξουσίας. Έτσι κι αλλιώς κάποιος από τους δυο θα είναι στην εξουσία, ας του δημιουργήσουμε ένα είδος ανασφάλειας, και ασφάλεια για μας απέναντι στην αυθαιρεσία.
Αν θέλουμε καλλίτερο πρωτάθλημα, πιο ποιοτικό και πιο ανταγωνιστικό, καλό είναι να ενισχύσουμε και τις άλλες πιο μικρές ομάδες
Θα υπήρχαν αυτά τα αδιέξοδα σήμερα αν δεν είχαν την ευχέρεια να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, να νομοθετούν ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και να επεμβαίνουν με προκλητικό τρόπο, στους συνταγματικούς θεσμούς;
Με δεδομένο ότι η εκλογική διαδικασία δεν έχει πλέον σχέσεις με ιδεολογικούς φραγμούς, ας πουλήσουμε πιο ακριβά το τομάρι μας στις επόμενες εκλογές.

«Να υπονομεύσουμε με την ψήφο μας τον δικομματισμό», θα μπορούσε να είναι το κεντρικό σύνθημα, για όλους τους ενηλικιωμένους πολιτικά, ψηφοφόρους. Να υπονομεύσουμε με την ψήφο μας τα κόμματα, που μέχρι σήμερα συγκρίνουμε τα αρνητικά τους: ποιος έκλεψε τα λιγότερα και ποιος τα περισσότερα, ποιος υπερέχει σε ατολμία, σε διαπλοκή, ποιος ξεχνάει περισσότερο τις προεκλογικές υποσχέσεις, ποιος διορίζει περισσότερα ή λιγότερα δικά του παιδιά, ποιος δείχνει μεγαλύτερη η μικρότερη υποτέλεια απέναντι στον ξένο παράγοντα. Η ψήφος σήμερα δεν μπορεί να στηρίζεται σε πατροπαράδοτες συνήθειες, ούτε βεβαίως σε ψευδεπίγραφες ιδεολογίες, η ψήφος πρέπει να λειτουργεί καταστροφικά για ένα σαθρό οικοδόμημα, βόμβα στα θεμέλια αυτών των πολυσυλλεκτικών κομμάτων εξουσίας, που όπως έχουν ανακατευθεί, αποτελούν ένα και το αυτό.
Ένα και το αυτό. Υποταγμένα στο ίδιο μηδενισμό άξιων και κοινωνικών στοχεύσεων. Υποταγμένα στον ξένο παράγοντα. Βυθισμένα στην διαπλοκή και τη διαφθορά. Υπεύθυνα για την κλοπή του δημοσίου χρήματος. Δυο κόμματα γερασμένα άτολμα και χωρίς φαντασία που επιβάλλεται να αποδομηθούν.

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Τα πλοία δεμένα στα λιμάνια

Δυνάμεις του καλού προστάτευσαν τον επικεφαλής του συνδυασμού «Κέρκυρα Πολιτών» Χρύσανθο Σαρλή, από τον άχαρο ρόλο να υπερασπίζεται ένα κόμμα που για τα μέτρα του, ήταν πολύ κοντό.
Η «άδικη» απόφαση του Πρωτοδικείου Κέρκυρας, όπως χαρακτηρίστηκε από φίλους και πολιτικούς αντιπάλους, του υποψηφίου Δημάρχου, να αποκλείσει το συνδυασμό
«Κέρκυρα Πολιτών», από τις επικείμενες εκλογές, για μερικά λεπτά καθυστέρησης, αποκαθιστά, χωρίς φυσικά την θέληση των δικαστών, μια μεγαλύτερη αδικία. Δεν είχε θέση αυτό το ΠΑΣΟΚ δίπλα στο μέγεθος του κερκυραίου πολιτικού. Δεν αξίζει αυτό το κόμμα, που κυβέρνησε το μεγαλύτερο διάστημα της μεταπολίτευσης τη χώρα και πολύ περισσότερο το νησί, με τα γνωστά αποτελέσματα, να νομιμοποιείται πίσω από ιστορικά στελέχη του χώρου, που δεν έχουν καμία σχέση με αυτόν το μηχανισμό συμφερόντων, πελατειακών σχέσεων και νομής της εξουσίας.
Πίσω από τα λίγα λεπτά καθυστέρησης, σύμφωνα με την απόφαση του Πρωτοδικείου, κρύβεται ένα κόμμα «καθυστερημένο», που έδωσε τη στήριξη του στον Χρύσανθο Σαρλή, χωρίς ουσιαστικά να τον στηρίξει. Οι φιλότιμες προσπάθειες των συνεργατών του και το βαρύ όνομα του ιδίου του επικεφαλής του συνδυασμού, κάτω από τις παρούσες συνθήκες, οδηγούσαν σε μια θυσία χωρίς αντίκρισμα. Η άπνοια θα παρέμενε και η Άρτεμις δεν είναι πια εδώ για να φυσήξει ούριος άνεμος. Για άλλη μια φορά θα αντικρίζαμε τα πλοία δεμένα στα λιμάνια.

Η υπεράσπιση της διοικητικής μεταρρύθμισης από τον κ. Σαρλή, αυτής που ζητούσε τόσα χρόνια, όταν ακόμα ήταν Δήμαρχος του Δήμου Κερκυραίων και έβλεπε την περιφέρεια να ασφυκτιά κάτω από την βαριά μπότα της κεντρικής κυβέρνησης, δεν μπορεί και δεν πρέπει να ταυτισθεί με την υπεράσπιση της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής, μιας πολιτικής που αποκαλύφθηκε χθες περίτρανα, μέσα από τη διακαναλική συνέντευξη του Πρωθυπουργού και τα εκβιαστικά διλήμματα που θύμισαν εποχές παλαιοδεξιάς.
Η απόφαση του Πρωτοδικείου Κερκύρας, στην ουσία επιβεβαιώνει ιατρικά την ανήκεστο βλάβη ενός πολιτικού οργανισμού. Θέλει οδοστρωτήρα το ΠΑΣΟΚ να περάσει από πάνω του και να γίνει ένα με την άσφαλτο.

Να ένα δημιουργικό παιχνίδι

Με αφορμή την σύλληψη μαθητών και το σχηματισμό δικογραφίας εναντίον τους από την αστυνομία, για τις κινητοποιήσεις τους, κατά των ιδιωτικών...