Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιανουαρίου 11, 2009

Η αγία ευκολία

Τι ωραίος αυτοκινητόδρομος ο νέος πεζόδρομος στην Ξενοφώντος Στρατηγού στο Μαντούκι...
Η ευκολία που αποτελεί θρησκεία για αυτή τη πόλη έκανε και πάλι το θαύμα της. Ένα έργο που πέρασε από χίλια κύματα για να ολοκληρωθεί, που ταλαιπώρησε για πολύ χρόνο τους κατοίκους και τους επαγγελματίες, τελικά ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε πριν λίγες μέρες, δίνοντας άλλο αέρα σε μια φτωχογειτονιά. Για να ακριβολογούμε θα μπορούσε να δώσει άλλον αέρα αν η χρήση της γινόντανε από πεζούς, που γι’ αυτό άλλωστε έγινε και όλη αυτή η φασαρία. Σήμερα ακολουθώντας την πεπατημένη θυσιάζεται χάρη της αγίας ευκολίας.
Η Ξενοφώντος Στρατηγού, αποτελεί άλλο ένα λαμπρό παράδειγμα, για τις αιτίες που μας οδήγησαν στην παρακμή.
Όπως πληροφορήθηκα από τον υπεύθυνο Δημοτικό Σύμβουλο της Επιτροπής Κυκλοφορίας του Δήμου, χθες άγνωστοι ξήλωσαν τις μπάρες που είχαν τοποθετεί προκειμένου, να διαφυλαχθεί ο πεζόδρομος.
Ένας δρόμος που θα επέτρεπε να προστατεύεται από τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής, φαίνεται πως θα …

Αν ήξερε η πλατεία…

Μια άλλη άποψη για τις άθλιες τηλεοπτικές εκπομπές κοινωνικού περιεχομένου, που συνεχώς πληθαίνουν. Αν ψάξουμε τα βαθύτερα αίτια, θα δούμε τι οδήγησε όλους αυτούς τους άμοιρους ανθρώπους να λένε τον πόνο τους μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα.
Άκουσα το Διονύση Σαββόπουλο, παλαιοτέρα να υποστηρίζει, ότι αυτού του είδους οι εκπομπές, έχουν αντικαταστήσει την πλατεία του χωριού. Την πλατεία του χωριού που νέκρωσε, την πλατεία που ήταν ο κατεξοχήν χώρος που έβγαινα τα άπλυτα στη φόρα
Τι να κάνει ο απελπισμένος, Το κράτος απέναντι του εχθρικό. Με τους δικούς του στα μαχαίρια. Τα καφενεία έγιναν καφέ. Η πλατεία του χωριού έχει κατεβάσει ρολά. Κάπου πρέπει να πει τον πόνο του. Έρχεται η τηλεόραση, του ανοίγει διάπλατα τις αγκάλες της, του δίνει την ευκαιρία να εκπληρώσει την ανάγκη του. Θέλει να φωνάξει για το δίκιο του, αυτό που τέλος πάντων που νομίζει ότι έχει. Θέλει να δοκιμάσει, να αντιπαρατεθεί, να ξεσπάσει, ν’ ακούσει τους άλλους να του πουν ότι έχει δίκιο ή άδικο. Θέλει να ξεθυμά…

Δωρεάν, δωρεάν παιδεία

«Η παιδεία ξαναπάει στο διάολο» τιτλοφορεί στο πρωτοσέλιδο της σήμερα, η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», αφορμή οι δηλώσεις του νέου Υπουργού Άρη Σπηλιωτόπουλου, ύστερα από την συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό. «Όλα θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση» διαμήνυσε ο Υπουργός. Κοιμηθείτε, μόνο στο όνειρο σας μπορεί να εκπληρωθούν οι προσδοκίες. Δωρεάν, δωρεάν παιδεία, όπως λέει και ένας φίλος, η πρώτη για την πρωινή στα σχολεία, η δεύτερη για τα απογευματινά φροντιστήρια, που σημειώτεον, τα περισσότερα γίνονται από τους ίδιους καθηγητές, που κρατούν δυνάμεις το πρωί για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απογευματινές υποχρεώσεις.
Στο όνειρα σας λοιπόν ο Άρης θα φέρει την άνοιξη στη παιδεία. Στη παιδεία που, μια κοινωνία χωρίς παιδεία ονειρεύεται το θαύμα.
Ήταν άνοιξη θυμάμαι, πλησίαζαν οι εξετάσεις του Ιουνίου. Στα μαθηματικά οι περισσότεροι του κλασσικού επιεικώς τούβλα. Μέσος όρος στα μαθηματικά 10 και ήταν καλός βαθμός για μένα, που ποτέ δε πήγαινα Δευτέρα στο σχολείο, αμφιβάλω αν παρακολ…

«περί ανέμων και υδάτων»

Αν δεν είχε καθιερωθεί ο τίτλος, λόγω θέσης και πεποιθήσεων, «περί ανέμων και υδάτων» θα ήθελα να είχε τίτλο αυτή εδώ η στήλη. Η αναρχία που την χαρακτηρίζει δεν είναι τίποτα άλλο από ένα χαρακτήρα, που δεν μπορεί να σταθεί ούτε για λίγο στο ίδιο σημείο. Ποτέ δεν κατάφερα να ολοκληρώσω μια συλλογή και να την κλείσω σε κουτάκι. Σε πολλές περιπτώσεις με μπουχτίζει η επικαιρότητα και της γυρίζω την πλάτη. Ακριβώς σ’ αυτό το σημείο μπαίνει ο χαρακτηρισμός «περί ανέμων και υδάτων», γιατί συνηθίσαμε να μην μας αρκεί η είδηση, θέλουμε και το παρασκήνιο και όλη την φλυαρία που αναπτύσσεται για να ικανοποιήσουμε την περιέργεια μας. Όταν λοιπόν ένα πέπλο κίτρινο τα έχει σκεπάσει όλα, εσύ με το κόκκινο μοιάζεις παρείσακτος εξοστρακίζεσαι και στην ερώτηση «τι έγραψε αυτός» η κλασσική απάντηση είναι «περί ανέμων και υδάτων», όπως πάντα.
«Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» υποστηρίζουν κάποιοι και για την περίπτωση μου, έχουν δίκιο.
Ένα άλλο θέμα, που ακόμα δεν έχω ξεκαθαρίσει όταν ξεκινάω να γρά…