Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Εκεί που χαράζει

Πάντα φιλόξενη η στήλη τούτη, δεν μπορεί να αρνηθεί σήμερα τη παρουσίαση της επιστολής μιας τακτικής αναγνώστριας, που θέλησε να επαινέσει την πολύ επιμελημένη ερευνητική, συγγραφική και εκδοτική προσπάθεια που κατέληξε στην κυκλοφορία του βιβλίου – θησαυρού του Γεράσιμου Δημουλά, «Κέρκυρα, απ’ όπου χαράζει ως όπου βυθά» από τις εκδόσεις «Αλκίνοος».Ας δούμε όμως, πώς προσεγγίζει την έκδοση η φίλη αναγνώστρια:

«Ο κακώς εννοούμενος κερκυραϊσμός κανέναν δεν ωφέλησε, αντιθέτως γέννησε νιοράντηδες αρκετούς, που περιφέρουν την ευγενικής καταγωγής ιστορία τους σε τόπους και χωριά, αφού περισσότερα δεν έχουν να αποδείξουν και συνήθως χαρακτηρίζονται από ημιμάθεια.
Η ιστορική γνώση εκάστου τόπου, ωστόσο, το αποτύπωμα του τόπου καταγωγής του στη συνείδηση κάθε ανθρώπου, είναι σημαντικό. «Ρίζες και φτερά δώστε στα παιδιά σας», είπε ο επιστήμονας Σολκ, «ρίζες για να ξέρουν πού βρίσκεται το σπίτι τους, φτερά για να πετάξουν μακριά». Η γνώση της ρίζας, όταν δε χρωματίζεται από τοπικιστικές και εθνικιστικές πεποιθήσεις, αποτελεί κομμάτι της ταυτότητας και της προσωπικότητας του ανθρώπου.
Ευτυχώς στην Κέρκυρα, υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν και τιμούν τον τόπο με σεμνότητα και ήθος, με κόπο και έργο.
Λίαν προσφάτως, έπεσε στα χέρια μου μια πολύ σημαντική έκδοση: «Από όπου χαράζει έως όπου βυθά» του Γεράσιμου Δημουλά, εκδόσεις «Αλκίνοος». Η έκδοση αυτή αποτελεί μνημείο για την τοπική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Κέρκυρας, με συγκεντρωμένα αμέτρητα ζωγραφικά έργα με θέμα την Κέρκυρα, άριστα φωτογραφημένα, όπου παρουσιάζονται όλα τα τοπωνύμια του νησιού. Εξηγείται στον αναγνώστη γιατί η Κόντρα Φόσα ονομάζεται έτσι, γιατί το Φιγαρέτο, γιατί τα μπάνια τ’ Αλέκου, γιατί το Γουβί κ.ο.κ.. Τα κείμενα γράφτηκαν μέσα από δέκα χρόνια έρευνας του συγγραφέα, ενός σεμνού ανθρώπου, με αγάπη, με ικανότητα, με γνώση και επιμονή. Ενός ανθρώπου, που παράλληλα με την εργασία του σε ένα δημοτικό γραφείο, άοκνα και αθόρυβα εργάστηκε για το αληθινά αξιόλογο αυτό έργο.
Και επειδή «η ισχύς εν τη ενώσει», το βιβλίο «ΚΕΡΚΥΡΑ απ’ όπου χαράζει ως όπου βυθά», είναι άρτιο, χάρη στη συνεργασία του Γεράσιμου Δημουλά με τον Χρ. Κορφιάτη που ανέλαβε την επιμέλεια της έκδοσης, τον Δ. Κονιδάρη που ανέλαβε τη φιλολογική επιμέλεια και τον Σ. Κουρσάρη που πραγματοποίησε την εικαστική επιμέλεια. Επίσης τα έργα φωτογράφισε ο Γ. Δημητράς αποδίδοντας τα πιστά στον αναγνώστη.
Ένα έργο σαν και αυτό τιμά, διασώζει και διαδίδει την τοπική ιστορία με εγκυρότητα και αποδεικνύει την αληθινή αγάπη του συγγραφέα και των άλλων συντελεστών για την Κέρκυρα. Το βιβλίο αυτό, στολίδι εξαιτίας των εικαστικών έργων που φιλοξενεί, και εργαλείο εξαιτίας του περιεχομένου του, αποτελεί σημαντικό τρόπο ανάδειξης της κερκυραϊκής κληρονομιάς.
Πολύ μακριά από κομπορρήμονες, ημιμαθείς πολυλογάδες, οι αληθινοί  εργάτες και εραστές της Κέρκυρας, αποδεικνύουν την αγάπη τους με τα έργα τους, τα οποία ευτυχώς είναι πολλά, αφού το «ΚΕΡΚΥΡΑ απ’ όπου χαράζει ως όπου βυθά» δεν είναι το μόνο παράδειγμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Να ένα δημιουργικό παιχνίδι

Με αφορμή την σύλληψη μαθητών και το σχηματισμό δικογραφίας εναντίον τους από την αστυνομία, για τις κινητοποιήσεις τους, κατά των ιδιωτικών...