Το τελευταίο ψέμα

Δεν είναι η ήττα της πρώτης «Αριστερής» Κυβέρνησης, που με έχει καθηλώσει σε χαμηλό βαρομετρικό, άλλωστε η Αριστερά, όλο ήττες έχει να επιδείξει.  Ήττες όμως που μας ψήλωναν, ήττες με το κεφάλι ψηλά. Ήταν  άνισες οι μάχες που δίναμε όλα αυτά τα χρόνια, σχεδόν πάντα από μειονεκτική θέση και με την κοινωνία να μας έχει γυρίσει την πλάτη. Το αποτέλεσμα προδιαγραμμένο. Το ξέραμε, ποτέ όμως δεν σταματήσαμε να κρατάμε μια σπίθα ελπίδας, που θα μπορούσε σε μια δεδομένη στιγμή να ανάψει το φυτίλι και να γίνει το μεγάλο μπουμ.  Και ήρθε η στιγμή που μας αγκάλιασε η κοινωνία, που επιβράβευσε τους αγώνες μας  και μας έβαλε στη θέση του οδηγού.

Από εδώ και πέρα δεν ξέρω τι να πω.  Η τελευταία  ήττα δεν έχει κανένα γνώρισμα από ότι προηγήθηκε, μας έκοψε το χαμόγελο στη μέση,  μας  έβαλε μπροστά από τεράστια ερωτηματικά.  Άξιζε τον κόπο τελικά;
Προφανώς και δεν θα βιαστούμε να απαντήσουμε. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οι εύκολοι αφορισμοί  και οι καταδίκες με συνοπτικές διαδικασίες, δεν είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς. Εκείνο που χρειάζεται αυτές τις ώρες είναι να δείξουμε ψυχραιμία, υπομονή  και αυτοσυγκράτηση. Να δώσουμε χρόνο στο μυαλό μας να συνέλθει, να μπορέσει να ταχτοποιήσει όλο αυτόν τον όγκο του παραλογισμού που φορτώθηκε τους τελευταίους  μήνες και το έχουν οδηγήσει ένα βήμα πριν την έξοδο.
Εκείνο που πρέπει να μας ανησυχήσει πρωτίστως δεν είναι το τρίτο μνημόνιο, ούτε η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.  Την κοινωνία πρέπει να κρατήσουμε όρθια. Την κοινωνία που εμπιστεύτηκε ένα μικρό κόμμα της αριστεράς  και του έδωσε την δύναμη να ηγηθεί της προσπάθειας για να αποτινάξει από πάνω της ένα σάπιο σύστημα, που  κυριάρχησε  τα τελευταία σαράντα χρόνια  και την οδήγησε   στα σημερινά αδιέξοδα. Μην ξεχνάμε ότι τα δυο προηγούμενα μνημονίου είχαν να απέναντι τους  την κοινωνία.  
Σήμερα μια  κοινωνία σαστισμένη, απογοητευόμενη, που δεν  έχει την Αριστερά  να ακουμπήσει  τις ελπίδες της, μπορεί να οδηγηθεί στην αντίθετη κατεύθυνση και βάζω αποσιωπητικά…
Από ώρα σε ώρα περιμένουμε την απόφαση της κυβέρνησης για την ημερομηνία των εκλογών. Αυτή τη φορά ας είμαστε πιο προσεκτικοί.  Οι προηγούμενες θα μείνουν  στην ιστορία για  την «πρώτη φορά αριστερά». Την «πρώτη φορά αριστερά», που διέψευσε την ελπίδα. Ας αποτελέσουν  εκείνες οι εκλογές το τελευταίο ψέμα,   γιατί δεν είναι στην κουλτούρα της αριστεράς να λέει ψέματα.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πόλη άλλαξε χέρια

Η κατ' επίφαση “Ρωσική Εβδομάδα”