Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Νεροπόλεμος 2


Γράφτηκε πριν πέντε χρόνια με αφορμή, το νεροπόλεμο που είχε ξεσπάσει μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών, σε σχέση με τις προτεινόμενες λύσεις για την αντιμετώπιση του υδρευτικού προβλήματος της Κέρκυρας. Πέρασαν τα χρόνια. Ξεχάσαμε τα «γαλάζια μάτια» και σε  λίγο θα ξεχάσουμε και τα «Φράγματα».  Το θυμήθηκα με αφορμή τον καινούργιο νεροπόλεμο που έχει ξεσπάσει με αφορμή τις αυξήσεις στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΚ και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχείρηση ύδρευσης.
«Πριν λίγα χρόνια, μια ομάδα μαϊμούδων σε ένα χωριό της Κένυας επιτέθηκε σε χωρικούς εποφθαλμιώντας το πόσιμο νερό τους. Συγκεκριμένα, τη στιγμή που οι χωρικοί αντλούσαν πόσιμο νερό για το χωριό από τρία βυτία, οι διψασμένες μαϊμούδες άρχισαν να τους δαγκώνουν, να τους χτυπούν και να τους πετούν πέτρες προκειμένου να τους απομακρύνουν από το πολυπόθητο νερό. Οι χωρικοί τράπηκαν σε φυγή αλλά επέστρεψαν λίγη ώρα αργότερα οπλισμένοι με μαχαίρια και τσεκούρια για να αντεπιτεθούν. Μετά από μια δίωρη μάχη σώμα με σώμα, 10 τραυματισμένους χωρικούς και 18 νεκρές μαϊμούδες, τα ζώα υποχώρησαν και οι άνθρωποι κέρδισαν το νερό. Έχετε μείνει με ανοιχτό το στόμα; Μην εκπλήσσεστε. Η σημασία του νερού είναι τόσο μεγάλη για την επιβίωση του ανθρώπου ώστε οι συρράξεις για την κυριαρχία επί των υδάτινων πόρων, και μάλιστα μεταξύ ανθρώπων, φαίνεται πως θα αποτελέσουν τη μελλοντική καθημερινότητα κάποιων λαών. Και αυτό γιατί ενώ ο πληθυσμός του πλανήτη αυξάνεται ραγδαία, η γη δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του ανθρώπου σε νερό οποίες θα αυξηθούν κατά 40% μέσα στην επόμενη εικοσαετία.»


Ο νεροπόλεμος, που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στο νησί μας, δεν είναι το παιγνίδι που παίζαμε μικροί. Δεν είναι όμως ούτε και άσκηση ετοιμότητας, μιας κοινωνίας που αντιμετωπίζει συλλογικά ένα πρόβλημα που ενδέχεται  να προκύψει στο μέλλον. Η  στείρα αντιπαράθεση,  αποπροσανατολίζει από τον κεντρικό στόχο. Διασπάει τη συλλογική προσπάθεια  και παρασύρει σε κατακερματισμό δυνάμεις που  έχουν καλές προθέσεις και  αγωνιούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Επειδή δεν είμαστε στην Κένυα για να κινδυνεύουμε από την επίθεση μαϊμούδων,  φρόνιμο είναι να σταματήσει άμεσα αυτός ο νεροπόλεμος.  Το νερό  είναι πολύτιμο αγαθό, απαραίτητο συστατικό της ζωής και  έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Να ένα δημιουργικό παιχνίδι

Με αφορμή την σύλληψη μαθητών και το σχηματισμό δικογραφίας εναντίον τους από την αστυνομία, για τις κινητοποιήσεις τους, κατά των ιδιωτικών...