Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Να σταματήσει η τραγωδία

Ενίοτε η στήλη, αλλάζει χαρακτήρα. Μπορεί ο χώρος να μην προσφέρεται και οι τριακόσιες λέξεις, να μην αρκούν για να περιγράψουν προβλήματα - όπως αυτό που βιώνουν σχεδόν δυο δεκαετίες οι εργαζόμενοι των πρώην «αναθέσεων», των πρώην «προγραμματικών» και σήμερα του πουθενά, που συνεχίζουν να εργάζονται στον Δήμο Κερκυραίων, εξυπηρετώντας «πάγιες και διαρκείς ανάγκες» όπως κομψά αναφέρεται - επιβάλλεται όμως να προστεθεί μια φωνή στο γενικότερο προβληματισμό για να ενισχύσει την προσπάθεια, ώστε να δοθεί επιτέλους λύση εδώ και τώρα, σ’ αυτή την περιπέτεια.
Ενίοτε η στήλη απόκτα χαρακτήρα παρέμβασης, γιατί χρειάζονται πιο ξεκάθαρα λόγια, για να περιγράψει κανείς μια τραγωδία, ή καλλίτερα πολλές μικρές τραγωδίες . Αλλάζουμε ύφος σήμερα, όπως ταιριάζει στην περίπτωση, γιατί μπορεί το χρονογράφημα να έχει διαχρονική ισχύ, το δια ταύτα όμως δεν μας αφήνει να παίζουμε με τις λέξεις.
Έχω γράψει πολλές φορές για αυτό το θέμα και επειδή το ζω, θα μπορούσα εύκολα να περάσω το συναισθηματικό στοιχείο, δεν θα το κάνω σήμερα.
Θα βάλω τις λέξεις σε σειρά τέτοια, ώστε να υπηρετήσουν θετικά την προσπάθεια που θα οδηγήσει στην οριστική λύση του προβλήματος.
Οι άνθρωποι αυτοί έχουν προσληφτεί μέσω της Αναπτυξιακής Επιχείρησης του Δήμου Κερκυραίων (ΑΝΕΔΚ), προκείμενου να εξυπηρετήσουν τον Δήμο. Όχι μόνο τον εξυπηρετούν, αλλά και τον χρηματοδοτούν, πότε λίγο πότε πολύ. Αυτό το διάστημα πέρα από τις δυνάμεις τους, γιατί τι άλλο μπορούμε να πούμε όταν ένα σημαντικό πόσον από τα δεδουλευμένα τους, πάντα μένει ανεξόφλητο;
Να σημειώσω ότι όλες οι Δημοτικές αρχές, που διαχειρίστηκαν το πρόβλημα, είχαν την πρόθεση να το λύσουν, οι καλές προθέσεις όμως, μέχρι σήμερα μένουν καλές προθέσεις, και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν το τίμημα.
Το πρόβλημα για την σημερινή Δημοτική Αρχή φαντάζει βουνό, γιατί εκτός των πολύπαθων εργαζόμενων των πρώην «προγραμματικών», έχουν προστεθεί και εργαζόμενοι από την ΑΝΕΔΚ, την ΕΤΕΔΚ, το ΔΗΠΕΘΕΚ, με αποτέλεσμα να ανεβάζουν τον αριθμό και να επιτείνουν το πρόβλημα ως προς την δυνατότητα απορρόφησης τους από το Δήμο.
Θέση της Δημοτικής Αρχής αλλά και όλων των Δημοτικών Παρατάξεων, είναι να μην χάσει κανένας εργαζόμενος τη δουλειά του. Προσυπογράφω.
Να ξεκινήσουμε όμως από κάπου. Οι πιο αδικημένοι και οι πιο χρήσιμοι είναι οι εργαζόμενοι των πρώην «προγραμματικών», που εργάζονται στο Δήμο. Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι διάσπαρτοι σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του Δήμου. Από την υπηρεσία καθαριότητα μέχρι το Γραφείο του Δημάρχου. Εργαζόμενοι που δουλεύουν πολλά χρόνια δίπλα σε δημοτικούς υπάλληλους, και που αποτελούν μαζί με αυτούς, ουσιαστικά το έμψυχο και έμπειρο δυναμικό του Δήμου.
Δεν χρειάζεται δεύτερη σκέψη: επιβάλλεται άμεσα να τακτοποιηθούν σε οργανικές και προσωποπαγείς θέσεις του Δήμου.
Έτσι πρέπει να ξεκινήσει ο Δήμος, ώστε να δρομολογηθεί λύση και για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους είτε να απορροφηθούν στο Δήμο αν υπάρχουν ανάγκες, είτε στις νέες επιχειρήσεις, είτε σε διάφορους άλλους οργανισμούς (ΙΚΑ Νοσοκομείο Πανεπιστήμιο, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κ.λ.π ) που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Οι εργαζόμενοι των πρώην «αναθέσεων», των πρώην προγραμματικών και σήμερα του πουθενά, στην ουσία οι εργαζόμενοι του Δήμου που έχουν στηρίξει με την εργασία τους και την υπομονή τους, όλα αυτά τα χρόνια τον Δήμο Κερκυραίων, οι εργαζόμενοι που έχουν πληρώσει το τίμημα του παραλογισμού και της αναλγησίας του συστήματος, οι εργαζόμενοι που ζουν ο καθένας τη δική του τραγωδία, σήμερα που έχουν τις προϋποθέσεις να ενταχτούν στο χώρο που εργάζονται, δηλαδή στο Δήμο Κερκυραίων, έχουν δικαίωμα και απαίτηση.
Μια γενναία πολιτική απόφαση επιβάλλεται εδώ και τώρα, προκείμενου να σταματήσει επιτέλους αυτή η τραγωδία.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

Να ένα δημιουργικό παιχνίδι

Με αφορμή την σύλληψη μαθητών και το σχηματισμό δικογραφίας εναντίον τους από την αστυνομία, για τις κινητοποιήσεις τους, κατά των ιδιωτικών...