Μπορεί να έχουμε μια αριστερή κυβέρνηση, δεν έχουμε όμως μια αριστερή κοινωνίαΉταν επόμενο, να οδηγηθούμε μέχρι εδώ.  Όταν  το μεγαλύτερο, τμήμα της επιστημονικής κοινότητας, λειτουργούσε με λογικές αγοράς,  στερούμενο παντελώς οράματος και αγάπης για την επιστήμη που  υπηρετεί,  τι να περιμένει κανείς από τα άλλα τμήματα της κοινωνίας;   
Το πτυχίο του Πολυτεχνείου  εδώ και κάποιες δεκαετίες, αποτελούσε εισιτήριο για οικονομική ανέλιξη. Έτσι μπήκε σφραγίδα νομιμότητας στην ασκήμια των περισσότερων ελληνικών πόλεων. Οι γιατροί εκείνης της εποχής πλούτισαν, η υγεία όμως σήμερα πεθαίνει. Το ίδιο και η παιδεία, για την πολιτική και την δημοσιογραφία περιττεύουν τα σχόλια. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, στερούμενο οραμάτων και αγάπης για την ίδια την επιστήμη,  ήταν  φυσικό, όταν το χρήμα έγινε θεός,  να μην υπάρχουν αντιστάσεις.
Ζούμε μια περίοδο σκιάς, ανίκανοι να σκεφτούμε το κακό που μας συμβαίνει και το μεγαλύτερο που ακολουθεί. Κάτω απ αυτές τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τι να περιμένεις σήμερα;
Όλα τα χρόνια που προηγήθηκαν  η αποχή, η ανοχή, η απάθεια, η αδιαφορία  οι  μοναχικές πορείες και   ο κερματισμός του κοινωνικού ιστού,  μεγάλωσαν  την  η απόσταση, με την εξουσία να εξουσιάζει και όχι να υπηρετεί και το λαό να σχολιάζει.
 

Μπορεί σήμερα να έχουμε μια αριστερή κυβέρνηση, δεν έχουμε όμως μια αριστερή κοινωνία.    Η στήριξη  που παρέχει είναι συγκυριακή και  αύριο   μπορεί να στραφεί σε αντίθετη κατεύθυνση .   Δυστυχώς δεν μπορεί  εύκολα να απαλλαγεί από νοοτροπίες παρελθόντων ετών,  που με επίκεντρο την αγορά διαμόρφωσαν  ένα περιβάλλον αποξενωμένο από αξίες και ιδανικά
Ο Λαός  μέχρι σήμερα είχε  διαχωρίσει  τη θέση του και μπορεί να αποκαλείτο  κυρίαρχος, αυτό όμως δεν προέκυπτε από καμία διαδικασία.
Η εξουσία, νομιμοποιημένη από κανόνες, που είχε αυτή ορίσει,   ακολούθησε  μια αντίθετη πορεία,  υπερασπιζόμενη τα δικά της ζωτικά συμφέροντα.
Και  η επιστημονική κοινότητα όμως, χωρίς βεβαίως να αποκλείουμε τις φωτεινές εξαιρέσεις, από την μεταπολεμική περίοδο,  μέχρι σήμερα,     οδηγήθηκε σε μια φθίνουσα πορεία, υπερασπιζόμενη  τα στενά της οικονομικά συμφέροντα, ενώ παράλληλα υπήρξε χείριστο παράδειγμα για το υπόλοιπο τμήμα της κοινωνίας. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πόλη άλλαξε χέρια

Η κατ' επίφαση “Ρωσική Εβδομάδα”