Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Οι παραβάσεις της “Άσκοπης μετακίνησης” είναι πλασματικές

Το παρακάτω θα έπρεπε να το είχα γράψει την περασμένη Πέμπτη το βράδυ. Ήμουν όμως τόσο θυμωμένος που το απέφυγα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, που δημοσιεύεται σήμερα στον τοπικό τύπο, την Πέμπτη 2/4 είχαμε 116 παραβάσεις “Άσκοπης Μετακίνησης” στην Κέρκυρα και 90 είχαμε χθες. Προφανώς τα νούμερα είναι πλασματικά, ελάχιστοι είναι αυτοί που μετακινούνται άσκοπα και εξηγούμαι:


Είμαι υπέρ των μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, συμμερίζομαι τους σοβαρούς κίνδυνους που διατρέχουμε από την διασπορά του ιού, καθώς και τους κινδύνους που διατρέχουν τα αστυνομικά όργανα, που είναι αναγκασμένα να κάνουν τους έλεγχους, αυτό όμως που συμβαίνει ξεφεύγει από το σκοπό.
Βγαίνω το βράδυ γύρω στις 9 από το σπίτι για μια ώρα περπάτημα. Η πόλη είναι νεκρή, μόνο τα φώτα από τις σειρήνες των περιπολικών μαρτυρούν ότι υπάρχει ζωή. Ελάχιστοι πολίτες, φαντάζομαι σαν και εμένα, βγαίνουν αυτή την ώρα που ο κίνδυνος ελαχιστοποιείται για να ξεσκουριάσουν.
Δεν υπάρχει άσκοπη μετακίνηση, άλλωστε πού θα μπορούσαν να πάνε αυτοί οι άνθρωποι, στις ταβέρνες, στα μπαρ; “Τα καφενεία όλα κλειστά και φίλοι μας ξενιτεμένοι”.
Την Πέμπτη , 9.30 το βράδυ στην “Πιάτσα” ένα μπλόκο αστυνομικών σταματούσε τους ελάχιστους πολίτες που περπατούσαν εκείνη την ώρα, για έλεγχο. Μπροστά μου ήταν ένα ζευγάρι, έβγαλαν τα κινητά τους και έδειξαν το μήνυμα μετακίνησης. Η κυρία φεύγοντας βιαστικά από το σπίτι, όπως ανέφερε, είχε ξεχάσει την ταυτότητά της. Είπε στα όργανα ότι το σπίτι της είναι πάρα πολύ κοντά και θα μπορούσε να πάρει τηλέφωνο την κόρη της να την κατεβάσει. Να σημειώσουμε ότι ο άνδρας της είχε ταυτότητα. Οι αστυνομικοί ήταν ανένδοτοι. Της έκοψαν πρόστιμο, 150 ευρώ. Μάλιστα της είπαν να κάνει ένσταση και μπορεί ο Διοικητής να τη σβήσει.
Ρωτάω, απ΄ αυτήν την Κυρία κινδυνεύει η Δημόσια Υγεία; Ξέχασε την ταυτότητα της και ρίχνουν 150 ευρώ πρόστιμο έτσι αβίαστα, όταν μάλιστα ο άνδρας της είχε μαζί του ταυτότητα.
Κάτι άλλο συμβαίνει, από τη μία τρομοκρατούν από την άλλη εισπράττουν, σε μια συγκυρία μάλιστα που μας έχει τρομοκρατήσει ο κορωνοϊός και η οικονομία έχει παγώσει.
Αν θέλουν να πάρουν αυστηρότερα μέτρα να τα πάρουν, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν πλασματικό αριθμό παραβάσεων. Φαντάζομαι ότι υπάρχει κεντρική οδηγία, και συγκεκριμένος στόχος. Είναι άδικο όμως να εξαντλείται η αυστηρότητα σε πολίτες που ακολουθούν τις οδηγίες.
Όσο για τους άλλους που δε βάζουν μυαλό, όπως γράφει σήμερα ο τοπικός τύπος, να “εκτελούνται...”
Η στοχοπροσήλωση των οργάνων της τάξεως ας περιορισθεί στους πραγματικούς κινδύνους. Ζούμε έναν εφιάλτη ας αφήσουμε τους τύπους και ας δούμε την ουσία.

Και μια παρατήρηση: Μου προκάλεσε εντύπωση ότι έκοψαν πρόστιμο σε μια “Κυρία Πολυξένη που την λένε Ερμιόνη”…
Αυτοί που δεν έχουν ταυτότητα, απ΄ ό,τι ξέρω, συλλαμβάνονται και οδηγούνται στο Τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Να ένα δημιουργικό παιχνίδι

Με αφορμή την σύλληψη μαθητών και το σχηματισμό δικογραφίας εναντίον τους από την αστυνομία, για τις κινητοποιήσεις τους, κατά των ιδιωτικών...