Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Αργούν οι υγιείς δυνάμεις

Εμπεριστατωμένα, ο Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος, παρουσιάζει σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο, τις δυσκολίες που δημιουργούνται από τον διοικητική μεταρρύθμιση στο νησί μας, με την δημιουργία του μεγάλου Δήμου Κερκυραίων. Ο κ. Πουλημένος επικεντρώνεται στις δυσκολίες, χωρίς να κάνει λόγο για οφέλη και πλεονεκτήματα που θα προκύψουν. Το μήνυμα για συστράτευση των «υγιών δυνάμεων» - που αποτελεί τον επίλογο και την αφορμή του άρθρου - προκειμένου να ξεπεραστεί η «χαώδης κατάσταση», που θα προκύψει όπως αναφέρει, δικαιολογεί το δυσανάλογο μέγεθος του προλόγου.
Εκείνο το οποίο δεν εξηγεί ο κ. Πουλημένος, είναι ποιες είναι αυτές οι υγιείς δυνάμεις, μέσα στο σαθρό πολιτικό περιβάλλον και τοπικά και πανελλαδικά. Και γνωρίζει καλά ο κ. Πουλημένος, πίσω από τις όμορφες λέξεις και τις προσδοκίες εν προκειμένω, ότι η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.
Αυτοί που θα ανταποκριθούν στον κάλεσμα του, δεν είναι αποτέλεσμα παρθενογέννησης, αλλά ενός ανακυκλούμενου υλικού, που έχει εξαντλήσει όλα τα όρια της ανοχής μας και της αντοχής μας. Είναι αυτοί που τον στήριξαν, είναι άλλοι που δεν το στήριξαν. Είναι οι πρώην φίλοι που έγιναν εχθροί, οι εχθροί, που έγιναν φίλοι. Είναι οι ίδιοι για να μη μακρηγορούμε, που όταν θα ακολουθήσουν, θα βαφτιστούν υγιείς δυνάμεις.


Παρακωλουθωντας τελευταία την επικαιρότητα, γύρω από τις επικείμενες εκλογές είχα ανασύρει ένα παλαιότερο κείμενο, που δεν αφορά φυσικά το Στέφανο Πουλημένο, προκειμένου να μπω στο κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται. Στην πορεία, που θα σκάσουν μύτη, αυτοί που αναφέρω παρακάτω, θα συμφωνήσουμε πιστεύω με τον Στέφανο ότι οι υγιείς δυνάμεις αργούνε ακόμα.
Στη συνέχεια του ψυχογραφήματος ο ψυχίατρος έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά
Το αμερικάνικο μοντέλο, κατ’ εξοχήν εύπεπτο κυριαρχεί. Η εικόνα που παρουσιάζεται είναι τραγική. Η γελοιότητα είναι το κυρίαρχο στοιχείο.
Ποια είναι τα κίνητρα όλων αυτών που έχουν μπει στη ζωή μας, πρωταγωνιστές ή κομπάρσοι της πολιτικής σκηνής; Χωρίς αιδώ προβάλουν την φιλοδοξία, προσθέτοντας πάντα ότι είναι θεμιτή. Βεβαίως υπάρχουν και κίνητρα μικροσυμφερόντων, ανασφάλειας, αδυναμίας επιβεβαίωσης, τακτοποίησης εκκρεμών οικογενειακών υποθέσεων, επίδειξης.
Στην περίπτωση που διαπραγματευόμαστε, το κυρίαρχο στοιχείο είναι η τρέλα. Η τρελά, που αναδεικνύεται από την υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων, δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι τρελοί φορούν καπέλο Ναπολέοντα.
Ασκεί τελικά τόση γοητεία η εξουσία που τρελαίνει τους ανθρώπους; Για χάρη της πουλάνε την ψυχή τους διάολο. Αλλάζουν θέσεις από την μια μέρα στην άλλη. Γίνονται υποστηρικτές σήμερα πράσινου, αύριο του γαλάζιου . Τι είναι τελικά αυτή η εξουσία, γκόμενα δύμετρη που κλέβει τις ψυχές και τις καρδιές κάποιων που έχουν βάλει αυτοσκοπό της ζωής τους να την κατακτήσουν;
Δυστυχώς αυτή η εμμονή οδηγεί και σε μεθόδους, που δεν έχουν σχέση με την αισθητική μας, με τον πολιτισμό μας με την νοοτροπία μας. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και ας είναι και αμερικάνικα.

2 σχόλια:

κ0nSeR+iNa είπε...

Η πέννα σας είναι χρυσή, κύριε Αρμένη!!! Το θάρρος σας με ανατριχιάζει! Ο νομάρχης μας προειδοποιεί για την "χαώδη" κατάσταση, την οποία ακούγεται πως ενδέχεται να θελήσει να παραλάβει! Θεωρώ πως προσπαθεί να εξασφαλίσει στον εαυτό του άλλοθι σε περίπτωση που εκλεγεί υπερδήμαρχος-κυβερνήτης.. Όσο για τις όμορφες λέξεις του Στέφανου Πουλημένου.. Θε μου πώς με σοκάρει αυτός ο άνθρωπος όταν τον ακούω να προφέρει τη λέξη εξουσία και να γεμίζει το στόμα του.. Εξαιτίας αυτού με θεωρούν αντιεξουσιαστικό στοιχείο..

κ0nSeR+iNa είπε...

Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να συμφωνήσει μαζί σας ο νομάρχης-γιατί για λόγους φιλαρέσκειας στοιχηματίζω πως θα εξαιρέσει τον εαυτό του! Το ζητούμενό μας είναι να παραδεχτεί πως ΟΥΤΕ κι ο ίδιος αποτελεί υγιή δύναμη για το νησί μας. Να καταλάβει πως αγγίζει και τον ίδιο η γελοιότητα, τόσο όσο τον αγγίζουν και τα κίνητρα, που αναφέρατε (συμφέροντα, ανασφάλεια, αδυναμία, επιβεβαίωση, επίδειξη, φιλοδοξία, τρέλλα..) Κι αυτόν και ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ! Γι'αυτό δεν υπάρχει χώρος για πραγματικά υγιείς κ πραγματικά ΔΥΝΑΤΟΥΣ

Να ένα δημιουργικό παιχνίδι

Με αφορμή την σύλληψη μαθητών και το σχηματισμό δικογραφίας εναντίον τους από την αστυνομία, για τις κινητοποιήσεις τους, κατά των ιδιωτικών...