Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν

Μήπως, μετά απ’ αυτά που συνέβησαν χθες στην πλατεία Συντάγματος, οι αστυνομικοί, θα πρέπει να προγραμματίσουν μια νέα διαδήλωση; Αυτή την φορά εναντίον της αστυνομίας.
Τα «όργανα της τάξης», που δηλητηρίασαν με χημικά το κέντρο της πρωτεύουσας, έδειξαν έναν άνευ προηγουμένου υπερβάλλοντα ζήλο. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τον όρο «εκτελεστικό όργανο», για να αποποιηθούν των ευθυνών. Εικόνες ντροπής που θύμισαν παλαιότερες εποχές. Εικόνες που επαναφέρουν ερωτήματα. «Μήπως κάποια πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν ποτέ;»
Ξεκίνησα από την αστυνομία για να καταλήξω στην εξουσία. Και πώς να αλλάξουν; Όταν ο Πολιτικός προϊστάμενος της αστυνομίας, Υπουργός κ. Παπουτσής, της πάλαι ποτέ ένδοξης γενιάς του Πολυτεχνείου είχε το πρόσταγμα… Δεν αλλάζει η εξουσία. Όταν αισθάνεται τον κίνδυνο, όταν απειλείτε, αντιδρά με τον ίδιο σκληρό τρόπο για να κρατηθεί. Κάνει τα ίδια που είχε κατηγορήσει, μιμείται τους προκατόχους της. Ξεχνάει ο,τι υπέστη και προστατεύει με νύχια και με δόντια τη θέση της.
Δεν αλλάζει η εξουσία, ακόμα κι αν έχει περάσει από το Πολυτεχνείο, ακόμα και αν έχει δει το τανκ να γκρεμίζει την καγκελόπορτα και να συνθλίβει αθώα παιδιά στο πέρασμα του.

Και αφού η εξουσία δεν αλλάζει πως ν’ αλλάξουν τα όργανα που την υπηρετούν;
Παρακολουθώντας τις περασμένες ημέρες τους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας να διαδηλώνουν διεκδικώντας τα αιτήματα τους και τους συνάδελφους τους χθες, με πρωτοφανή αγριότητα να χτυπούν τους διαδηλωτές και να καταπνίγουν μια ειρηνική διαδήλωση, αδειάζοντας όσο δηλητήριο υπήρχε στις αποθήκες, στο κέντρο της Αθήνας, το συμπέρασμα βγήκε αυθόρμητα «κάποια πράγματα δεν αλλάζουν».
Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι υπάρχουν και πολλοί καλοί αστυνομικοί, όμως ακόμα και αυτοί δεν έχουν θέση στην πλατειά. Είναι απέναντι. Και επειδή η δουλειά τους, είναι να υπηρετούν την εξουσία, είτε αυτή λέγεται Χούντα είτε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ. Είναι απέναντι από τον Λαό. Και είναι απέναντι γιατί όσο δίκιο και να έχει ο Λαός, ποτέ δεν θα πάρουν το μέρος του. Στην καλύτερη περίπτωση θα υπακούσουν στις άνωθεν εντολές. Στη χειρότερη, όπως χθες, θα κάνουν και κάτι παραπάνω.
Τον αντίλογο τον γνωρίζω γι’ αυτό λέω, ότι είναι η χειρότερη δουλειά αυτή του αστυνομικού. Κωλοδουλειά, ακόμα και όταν διεκδικούν τα αυτονόητα το κάνουν μόνοι τους, μακριά από το Λαό.
Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Να σταματήσει αυτο το πανηγύρι

Η πόλη άλλαξε χέρια