Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Κοινωνική δουλεία και εθνική υποτέλεια

Δεν είναι τα εξοντωτικά μέτρα που με εξοργίζουν, είναι το ψέμα και το άδικο. Κανείς δεν έχει αμφιβολία σε τούτη τη χώρα, για την αναξιοπιστία της πολιτικής, τέτοια κραυγαλέα περίπτωση όμως, όπως αυτή με πρωταγωνιστή το Γεώργιο Παπανδρέου, όσο καιρό παρακολουθώ τα πολιτικά πράγματα δεν θυμάμαι.
«Το κόψιμο των μισθών ή των συντάξεων δεν συμβάλλει στη βιωσιμότητα της οικονομίας» έλεγε αμέσως μετά τις εκλογές ο κ. Παπανδρέου, ομοίως, πριν από λίγες μέρες, ο κ. Παπακωνσταντίνου έλεγε ότι δεν θα αυξήσει τον ΦΠΑ! Τι άλλαξε; Τίποτα δεν άλλαξε. Και ψέματα μας είπαν και μας κλέβουν πάλι για πολλοστή φορά απ’ το υστέρημά μας.
Το ψέμα και το άδικο και αυτός ο λαός που το επικροτεί με θυμώνει.
«Ο λαός μας λέει ότι «ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται» - τρίχες! Τριάντα συναπτά έτη οι ψεύτες, οι κλέφτες κι αυτοί που τους προστατεύουν χαίρουν ασυλίας, τυγχάνουν απαραβίαστοι και με τις ευλογίες του λαού (διά της ψήφου του) τον περιάγουν τώρα σε κοινωνική δουλεία και εθνική υποτέλεια.»
Ορθά ο Στάθης επισημαίνει σήμερα στη στήλη του. «Κοινωνική δουλεία και εθνική υποτέλεια», όχι καλυμμένη πια, ξεβράκωμα κανονικό. Να μην συνεχίσω γιατί θα βλαστημήσω. Ένα απόσπασμα από περασμένο κείμενο αυτής εδώ της στήλης, χαρισμένο στον Γιωργάκη που τον ψήφισαν για να μας σώσει…

« Η δημοκρατική αφέλεια, πιστή στην υγιή πολιτική κατ’ ουσία δεν υποψιάζεται ότι όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, τα κόμματα αποτελούν ηγετικές ομάδες που διεκδικούν το μέγα δικαίωμα να «έρθουν στα πράγματα», χωρίς να μπορούν και χωρίς να θέλουν να τ’ αλλάξουν. Είναι αποδεδειγμένο άλλωστε και αυτό το βιώνουμε αυτές τις μέρες πολύ βαθιά στο πετσί μας, ότι ο κόσμος της οικονομία είναι πολύ πιο θεμελιώδης για την κοινωνία από τον κόσμο της πολιτικής, ο ρόλος του πολιτικού στην προκείμενη περίπτωση περιορίζεται στη δουλειά του μεσίτη μεγάλων συμφερόντων.
Όλα αυτά τα εισαγωγικά, και εισαγωγικά θα μείνουν, γιατί η εντύπωση από τη κυβέρνηση που εξαγγέλλει και νέες θυσίες - αυτές δεν περνούν από δημόσια διαβούλευση - με οδηγεί στο συμπέρασμα: και δεν θέλει και δεν μπορεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Να ένα δημιουργικό παιχνίδι

Με αφορμή την σύλληψη μαθητών και το σχηματισμό δικογραφίας εναντίον τους από την αστυνομία, για τις κινητοποιήσεις τους, κατά των ιδιωτικών...