Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Φόβος πάνω από την πόλη

Ο φόβος αποτελεί πλέον το κυρίαρχο συναίσθημα απ’ άκρουν εις άκρην στην ελληνική επικράτεια. Η πλύση εγκέφαλου που προηγήθηκε από μερίδα των ΜΜΕ, με κυρίαρχο σύνθημα την επερχόμενη πτώχευση της χώρας, έπνιξε την όποια δύναμη αντίστασης διέθετε ο λαός για να αντιδράσει στα σκληρά οικονομικά μέτρα που ακολούθησαν. Σήμερα, φοβισμένη η κοινωνία παρακολουθεί τις αλεπάλληλες κυβερνητικές εξαγγελίες για περικοπές δαπανών και εισοδημάτων.
Σύμφωνα με την εγκυκλοπαιδική ερμηνεία της λέξης Ο φόβος είναι ένα βασικό συναίσθημα που προκαλείται από τη συνειδητοποίηση ενός πραγματικού ή πλασματικού κινδύνου. Είναι ένας μηχανισμός που μας προστατεύει. Όταν όμως ο φόβος συνεχίζει να υφίσταται, ενώ δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος, τότε μετατρέπεται σε φοβία και γίνεται εμπόδιο στην φυσιολογική αντιμετώπιση της καθημερινότητας του ατόμου. Η αντίδραση στα ερέθισμα που μας οδηγούν στη ενεργοποίηση του φόβου δεν είναι συνειδητοποιημένη. Είναι σαν αόρατα όρια που έχουν δημιουργηθεί στη πορεία της ζωής μας. Οι αντιδράσεις είναι ακούσιες, και πολλές φορές εκτός ελέγχου στη προσπάθεια του ατόμου να φύγει μακριά από αυτό που του, το προκαλεί.

Ο κίνδυνος μετά το αρχικό μούδιασμα να περάσουμε σε καταστάσεις εκτός έλεγχου είναι πλέον ορατός. «Ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμβουλος• η αγορά θα παγώσει, όχι μόνο από την έλλειψη ρευστού, αλλά και από την αντίδραση του φοβισμένου πολίτη, που θα αρνηθεί να αναλάβει πρωτοβουλίες, ακόμη και να συνεχίσει ομαλά την προϋπάρχουσα οικονομική του δράση. Ο φοβισμένος παγώνει τα πάντα: την αγορά, τη δουλειά του, τον εαυτό του». Η παρατεταμένη ύφεση μπορεί εύκολα να μας οδηγήσει, στην ανάφλεξη και την έκρηξη, σε διαδικασίες διάλυσης του κοινωνικού ιστού.
Την κρίση την δημιούργησαν οι πολιτικές των κυβερνήσεων που εναλλάσσονται στην εξουσία, ο λαός βέβαια είναι αυτός που πληρώνει και πληρώνει άδικα. Η σημερινή κυβέρνηση έχει χρέος να μιλήσει ξεκάθαρα για τι πρόκειται να ακολουθήσει, με ειλικρινείς εξηγήσεις. Η κινδυνολογία που έχει αναπτυχθεί για πρόσθετα ακόμα σκληρότερα μέτρα, μπορεί να δημιουργήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Να ένα δημιουργικό παιχνίδι

Με αφορμή την σύλληψη μαθητών και το σχηματισμό δικογραφίας εναντίον τους από την αστυνομία, για τις κινητοποιήσεις τους, κατά των ιδιωτικών...