Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Επιστροφή στη φυσική μας θέση

Έναρξη προεκλογικής περιόδου, με τον άλλοτε ισχυρό Υπουργό του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλο, να κρίνεται προφυλακιστέος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Και μόνο του το γεγονός, μας προδιαθέτει ότι το πολιτικό σκηνικό στη μετεκλογική Ελλάδα, θα είναι διαφορετικό. Βρισκόμαστε στην αρχή διεργασιών, που θα σημάνουν το τέλος της μεταπολιτευτικής περιόδου.
Πίσω από την προφυλάκιση του Άκη, κρύβεται ένα σύστημα που γιγαντώθηκε τις περασμένες δεκαετίες και οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή. Πίσω από τις εικόνες εντυπωσιασμού, κρύβεται το «νόμιμο του Βουλγαράκη, που είναι και «ηθικό», το Βατοπέδι τα ομόλογα, η φούσκα του χρηματιστηρίου, η Siemens. Κρύβεται ένας ολόκληρος μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ, των εκσυγχρονιστών, και του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ, με φυσικό ηγέτη τον πρώην Υπουργό Εθνικής Αμύνης. Κρύβεται επίσης και ο μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας, το πελατειακό κράτος, που υπηρέτησε με συνέπεια ο Δικομματισμός. Οι εξοπλισμοί δεν ήταν παρά δρόμος λεηλασίας του δημόσιου πλούτου. Η «υπόθεση Τσοχατζόπουλου», όπως και όλες οι πράσινες και γαλάζιες μίζες, αποτελούν σύμπτωμα ενός συστήματος που οδήγησε τον ελληνικό Λαό στην εξαθλίωση.

Oι κλασσικές συνταγές, που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν με επιτυχία, σήμερα δεν βρίσκουν ανταπόκριση. Τελείωσαν οι παροχές και οι πρώην πελάτες, με άδειες πλέον τις τσέπες αρχίζουν σιγά σιγά, να επιστρέφουν στην φυσική τους θέση, αυτήν που θα τους επιτρέπει να έχουν λόγο για αποφάσεις που τους αφορούν. Στη θέση του πολίτη, που ο δικομματισμός τους στέρησε για πολλά χρόνια. Τα ρουσφέτια οι παροχές, οι διορισμοί, οι κάθε είδους εξυπηρετήσεις τελείωσαν, μαζί τους και ένα σύστημα που όσο και αν προσπαθεί να απαρνηθεί το παρελθόν του, δύσκολα θα τα καταφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Να ένα δημιουργικό παιχνίδι

Με αφορμή την σύλληψη μαθητών και το σχηματισμό δικογραφίας εναντίον τους από την αστυνομία, για τις κινητοποιήσεις τους, κατά των ιδιωτικών...