Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Να μετρήσουμε τα ποσοστά του φόβου

Να εξηγούμαστε, ποτέ δεν αντιμετώπισα τις εκλογές με λογικές πλειοδοσίας.
Πίσω από τις προγραμματικές δηλώσεις, τα υπονοούμενα, τα διλήμματα, τους εκφοβισμούς. Πίσω από τις μεγαλοστομίες, τις φανφάρες, τις υποσχέσεις. Πίσω από τις μεταγραφές, τις ανίερες συμμαχίες, τις δημοσκοπήσεις. Πίσω από τα ψεύτικα χαμογελά, τις ρητορικές, τους καυγάδες για το πάπλωμα…
Πίσω από όλα αυτά τα περιττά, υπάρχουν, σοβαρότερα πράγματα.
Για μένα το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου, ήταν καθοριστικό, ακόμα και να μην επαναληφθεί, - που θα επαναληφθεί και μάλιστα με πιο έντονα χαρακτηριστικά - απέδειξε, ότι η χειραγώγηση του λαού, έχει και τα όρια της.
Αφού το έκανε μια φορά το εκλογικό σώμα, μπορεί να το ξανακάνει.
Και μόνο ο φόβος των μέχρι πρότινος αλαζονικών κομμάτων εξουσίας, ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, αλλάζει άρδην συμπεριφορές ...
Στην διετία που προηγήθηκε, η ελληνική κοινωνία αιφνιδιασμένη, από το μέγεθος της ολομέτωπης επίθεσης, με μέτρα σκληρής λιτότητας, που κατέστρεψαν στην αρχή τους ήδη επισφαλείς και αδύναμους, και βαθμιαία τη μεσαία τάξη, δεν κατάφερε να αντιδράσει. Θυμάμαι τα σκυμμένα κεφάλια όταν αποχωρούσαν από τις πλατείες, από τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις, από τις διαδηλώσεις.

Θυμάμαι τους ταπεινούς σήμερα, Βενιζέλο και Σαμαρά - ο Γιωργάκης έχει κρυφτεί – να τρομοκρατούν το Λαό, ακολουθώντας το μονόδρομο των μνημονίων, με επαχθεί μέτρα και ξεπούλημα της χώρας. Αποφάσισαν μονομερώς για μας χωρίς εμάς. Μέχρι την 6η Μαΐου όλα αυτά. Με μετρημένη πλέον την αντίθεση, μάθαμε ότι υπάρχουν και άλλοι δρόμοι, να επαναδιαπραγματευτούμε, να μας δοθεί λίγος χρόνος βρε αδελφέ, να ανασάνουμε.
Έχουν ενδιαφέρον πλέον τα εκλογικά αποτελέσματα, για να μετρήσουμε τα ποσοστά του φόβου, τα ποσοστά της αξιοπρέπειας, της συνήθειας, της υπερβάσης, της ανυπακοής. Τα ποσοστά της περηφάνιας ενός Λαού, που τον ξευτέλισαν, όλα αυτά τα χρόνια, που προηγήθηκαν, και τον εκπαίδευσαν στην υπακοή.
Η 6η Μαΐου, άνοιξε διάπλατα το δρόμο, η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, από εδώ και στο εξής, δεν θα προσδιορίζεται, από την επιρροή του δικομματισμού. Οι επικείμενες εκλογές θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Να ένα δημιουργικό παιχνίδι

Με αφορμή την σύλληψη μαθητών και το σχηματισμό δικογραφίας εναντίον τους από την αστυνομία, για τις κινητοποιήσεις τους, κατά των ιδιωτικών...