Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

Αυτοί που συμφωνούν που είναι;




Η δημιουργία μουσείου τυπογραφίας σε χώρο του Νέου Φρουρίου, εκτός από την σημασία του έργου αυτού καθεαυτού, αποτελεί και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αξιοποίηση αυτού επιβλητικού μνημείου.
Για την ιστορία αναφέρω ότι πριν δέκα χρόνια προσέφερα στο Δήμο δύο μηχανήματα φωτοστοιχειοθεσίας (φωτοσυνθέσεις) που είχαν ξεπεραστεί από την τεχνολογία προκείμενου, αν κριθούν αναγκαία να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό. Τα μηχανήματα μεταφέρθηκαν από συνεργεία του Δήμου σ’ αυτό το χώρο, που προορίζεται σήμερα για μουσείο, πιστεύω ότι εκεί θα βρίσκονται ακόμη.
Σήμερα με την συνδρομή του Μορφωτικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς και την θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερκυραίων, προχωράει προς υλοποίηση μια σημαντική πρωτοβουλία, που ξεκίνησε επί δημαρχίας Χρύσανθου Σαρλή και της προέδρου τότε της ΑΝΕΔΚ κ. Λαγαρά και υλοποιείται από την σημερινή Δημοτική Αρχή.
Δεν θα σταθώ στις αντιδράσεις, τα επιχειρήματα για εκχώρηση της «ακρόπολης» σε Τραπεζικό όμιλο, «με την σημαία της τράπεζα Πειραιώς να κυματίζει στο Φρούριο» είναι αστεία. Αποστομωτικές απαντήσεις έδωσε η πρόεδρος του ιδρύματος σε συνέντευξη της, στην εφημερίδα « Κερκυραϊκό Βήμα». Εκείνο που με προβληματίζει είναι ότι όλοι αυτοί που συμφωνούν για την δημιουργία του μουσείου στο Νέο Φρούριο, δεν βγαίνουν να εκφράσουν ευθέως την γνώμη τους και να στηρίξουν αυτήν την σημαντική πρωτοβουλία.
Το Μορφωτικό Ιδρυμα της τράπεζας Πειραιώς έχει δημιουργήσει θεματικά μουσεία σε όλη την Ελλάδα, όπως μουσείο κεραμοποιίας, μουσείο ελιάς, μουσείο αργυροχρυσοχοΐας. Για το μουσείο τυπογραφίας θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με την συμμετοχή του Δήμου και του Υπουργείου Πολιτισμού. Μάλιστα στον Δ. Σ θα συμμετέχουν 2 μέλη του Δήμου, 2 του Ιδρύματος και ένα του Υπουργείου. Η δημιουργία του μουσείου θα δώσει πνοή σε μια περιοχή που χρόνια τώρα δοκιμάζεται. Το φρούριο θα αποκτήσει πλέον πρόσβαση με ράμπες και ασανσέρ, που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να αξιοποιηθεί εξ’ ολοκλήρου.
Για αυτούς που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε ο Δήμος να το αξιοποιήσει, στη παρούσα φάση, δεν θα ήταν εφικτό. Το Ίδρυμα έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για αυτές του τις δραστηριότητες και αν δεν υλοποιούσε αυτό το έργο στην Κέρκυρα θα μπορούσε να το υλοποιήσει με ανάλογη χρηματοδότηση σε κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας.
Προσπάθησα με «θραύσματα λόγου» όπως λέει και ο Κριστιάν Μπομπέν να αρθρώσω μια άλλη άποψη απ’ αυτές που ακούγονται τελευταία και μας έχουν κουφάνει…
Η στήλη δεν που επιτρέπει παραπάνω, ελπίζω να έχουμε και συνέχεια.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Να ένα δημιουργικό παιχνίδι

Με αφορμή την σύλληψη μαθητών και το σχηματισμό δικογραφίας εναντίον τους από την αστυνομία, για τις κινητοποιήσεις τους, κατά των ιδιωτικών...