Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Όχι νέο «Καποδίστρια»

Τώρα που πήρε την εργολαβία ο Καλλικράτης για να δούμε τι θα γίνει. Άκουσα χθες σε τηλεοπτική συνέντευξη τον πρόεδρο της ΤΕΔΚ του Νομού μας, να υποστηρίζει ότι οι συνενώσεις των δήμων μπορεί να οδηγήσουν σε καθεστώς προ «Καποδίστρια», με τις κοινότητες να ξαναβρίσκουν το ρόλο τους. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, αφού η νέα αρχιτεκτονική για την αυτοδιοίκηση στηρίζεται σε άλλα κέντρα. Οι κοινότητες μέσα σε μεγάλους Δήμους, είναι βέβαιο ότι θα αποκτήσουν οντότητα, θα αναπτύξουν πρωτοβουλίες που πηγάζουν μέσα από την ανάγκη που δημιουργεί η απόσταση, σε καμιά περίπτωση όμως δεν θα είναι όπως παλιά.
Η αλήθεια είναι ότι αυτό το καινούργιο εγχείρημα, επί χάρτου για την ώρα, γεννάει προσδοκίες, άλλωστε στη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η αυτοδιοίκηση, σε συνθήκες, που φτάνουμε να πούμε, «δεν πάει παρακάτω», το καινούργιο μας δημιουργεί ελπίδες, αρκεί να μην αποδειχτούν φρούδες, όπως αυτές του «Καποδίστρια»
Ο προβληματισμός μου βρίσκεται στην υλοποίηση και κυρίως στους ανθρώπους που θα κλιθούν να υλοποιήσουν αυτό το σχέδιο. Ας ελπίσουμε να μην επαναληφθεί η κατάσταση των «βιογραφικών» από την πλευρά της κυβέρνησης, δεν αντέχει άλλη κοροϊδία αυτός ο τόπος.

Για την Κέρκυρα θα συμφωνήσω με την κοινή λογική που φαίνεται ότι αποτελεί και την πλειοψηφία: Τρεις Δήμοι Βοράς, Μέση και Νότος, με τον δήμο κερκυραίων να επεκτείνεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Είναι αδιανόητο ο μεγάλος δήμος του νησιού να ασφυκτιά μέσα στα στενά γεωγραφικά όρια που βρίσκεται σήμερα.
Αν δήμος κερκυραίων παραμείνει ως έχει είναι βέβαιο πως ο «Καλλικράτης» για το νησί μας, θα ακολουθήσει το δρόμο του «Καποδίστρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Να ένα δημιουργικό παιχνίδι

Με αφορμή την σύλληψη μαθητών και το σχηματισμό δικογραφίας εναντίον τους από την αστυνομία, για τις κινητοποιήσεις τους, κατά των ιδιωτικών...