Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Μας έμεινε ο Καλλικράτης

Δυστυχώς οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης για την αυτοδιοίκηση, εξαντλήθηκαν στην σύνταξη του νομοσχεδίου για την διοικητική μεταρρύθμιση. Μας άφησαν τον «Καλλικράτη» να μας κάνει παρέα και που τους είδατε.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: η πολυδιαφημισμένη διοικητική μεταρρύθμιση, ήταν μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας.
Για άλλη μια φορά η αυτοδιοίκηση καλείτε να μπει μπροστά στην πολιτική του μνημονίου, να πορευτεί με τις δικές της δυνάμεις, προστατεύοντας το θεσμό και ενισχύοντας την προσπάθεια για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης της κάθε τοπικής κοινωνίας.
Η απουσία πολιτικής στρατηγικής, για τους Δήμους, από τα συλλογικά όργανα, θα πρέπει να καλυφθεί κατά τόπους, από τους οργανισμούς αυτοδιοίκησης, χωρίς καμία χρονοτριβή, άλλωστε η στήριξη από την κεντρική εξουσία, προστέθηκε στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.
Στις δύσκολες μέρες που περνάει η κοινωνία, οι δυνάμεις της αυτοδιοίκησης είναι υποχρεωμένες να εργαστούν για την ανάδειξη της πολιτικής και τις σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης με τους πολίτες, να εργαστούν για την κοινωνική συνοχή την ανάπτυξη, τη δημοκρατία και την ενδυνάμωση του θεσμού, με την συμμετοχή των πολιτών.

Οι σημερινές ανάγκες, δεν μας αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, δεν μας παρέχουν την πολυτέλεια για στείρες αντιπαραθέσεις. Σ’ αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς, χρειάζονται όλες οι δυνάμεις του τόπου και σε επίπεδο θεσμικών φορέων, αλλά κυρίως σε επίπεδο κοινωνίας.
Οι σχέσεις, που έχουν οικοδομηθεί όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ πολιτών και των θεσμικών οργάνων της αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος της κάθε τοπικής κοινωνίας, ιδιαίτερα σήμερα που οι σχέσεις της κοινωνίας με το κεντρικό κράτος, βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από ποτέ.
Η αυτοδιοίκηση, πρέπει να ξεφύγει από την λογική του μνημονίου και σαν τοπική εξουσία να χαράξει το δικό της δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Να ένα δημιουργικό παιχνίδι

Με αφορμή την σύλληψη μαθητών και το σχηματισμό δικογραφίας εναντίον τους από την αστυνομία, για τις κινητοποιήσεις τους, κατά των ιδιωτικών...