Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018

Να τελειώσουμε επιτέλους με το “Μακεδονικό”

Το έχουμε γράψει πολλές φορές και μάλιστα σε περιόδους που κινδυνεύαμε να χαρακτηριστούμε ανθέλληνες. Είκοσι έξι χρόνια ασχολούμαστε με το “Μακεδονικό”, για ένα όνομα μιας περιοχής, που κατά την εποχή του Φιλίππου ξεπερνούσε, τα σημερινά γεωγραφικά όρια της πατρίδας μας. Για ένα όνομα μιας περιοχής πριν την διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας και ενός ανεξάρτητου κράτους σήμερα, που σχεδόν όλες οι χώρες του πλανήτη, “Μακεδονία” το αποκαλούν .
Τη λύση για σύνθετη ονομασία που απορρίψαμε το 1992 επαναφέρουμε 26 χρόνια μετά, για να τελειώσουμε με αυτόν τον παραλογισμό.
Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται, μέσα στις επόμενες ημέρες, να θέσει επί τάπητος στους διαπραγματευτές των δύο χωρών, τρεις εναλλακτικές προτάσεις για τη νέα ονομασία των Σκοπίων. «Βόρεια Μακεδονία», «Άνω Μακεδονία» και «Nova Macedonia». Να διαλέξουμε μία να τελειώνουμε, να τελειώνουμε, για το συμφέρον μας. Με τις όμορες χώρες επιβάλλεται να έχουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι μετά τους Βαλκανικούς πολέμους η γεωγραφική περιοχή Μακεδονία” χωρίστηκε σε τρία, ανάμεσα σε Ελλάδα, Σερβία και Βουλγαρία. Εξακολουθούσε να έχει ανάμικτο πληθυσμό. Στην ελληνική Μακεδονία οι Έλληνες επεκράτησαν ύστερα από την ανταλλαγή των πληθυσμών. Σήμερα οι περισσότεροι κάτοικοι της δικής μας Μακεδονίας έχουν ρίζες ποντιακές ή μικρασιατικές.

Ποιος δικαιούται να αποκαλείται Μακεδόνας;” αναρωτιέται σε παλαιότερο άρθρο του ο Νίκος Δήμου. “Μα οποιοσδήποτε κάτοικος της περιοχής αυτής – όπως ο κάτοικος της Κρήτης ονομάζεται Κρητικός.
Όμως το τοπικό όνομα δεν αποτελεί εθνοτική ταυτότητα. Ο Κρητικός είναι Έλληνας στην ιθαγένεια και την υπηκοότητα. Το ίδιο και ο κάτοικος της Βουλγαρικής Μακεδονίας – Βούλγαρος.
Μόνον οι Μακεδόνες της τέως Σερβικής Μακεδονίας δεν ανήκαν κάπου αλλού. Οπότε μετέτρεψαν τον γεωγραφικό τους προσδιορισμό σε εθνοτικό. Αυτό δεν φάνηκε να μας πειράζει. Για πολλές δεκαετίες είχαμε κοινά σύνορα και ζούσαμε ειρηνικά με την «Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Μόνον όταν έγινε ανεξάρτητο κράτος θυμηθήκαμε τον Μεγαλέξανδρο και επαναστατήσαμε επειδή «το όνομα είναι η ψυχή μας».
Ποιο όνομα; Αν μας αμφισβητούσαν το όνομα «Έλληνες», με το δίκιο μας να ξεσηκωθούμε. Αλλά στον προσδιορισμό Μακεδόνες έχουν δικαίωμα όλοι οι κάτοικοι της γεωγραφικής περιοχής που ονομάζεται Μακεδονία.
Απλώς, επειδή πρέπει να ξεχωρίζουν οι μεν από τους δε, σωστό είναι να υπάρχει ένας πρόσθετος προσδιορισμός. («Νέα», «Άνω», «Βόρεια», κλπ.).
Τώρα αυτός ο πρόσθετος προσδιορισμός, μπαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ας αφήσουμε τα Σκόπια να διαλέξουν έναν, αφού για δικό τους όνομα πρόκειται και ας τους ευχηθούμε με το καλό το νέο όνομα, για να τελειώσουμε επιτέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ποιος νομοθέτησε να μας κυβερνούν οι αναίσθητοι και οι ακαλλιέργητοι;

Δεν αποφεύγω με κείμενα συναισθηματικών διεργασιών την πολιτική πραγματικότητα, απεναντίας. Ποιος είπε ότι το συναίσθημα δεν έχει πολιτικ...