Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε


Από Φθινόπωρο θα μπούμε σε τροχιά Δημοτικών εκλογών, έτσι είμαστε εμείς, δεν μας φτάνει ο επίσημος χρόνος. Ξεκινάει μήνες πριν το ζέσταμα. ''Κλεισθένης'', σπάσιμο Δήμου, εκλογικό σύστημα, υποψηφιότητες, απίθανες μεταγραφές που ζηλεύει και ο Ολυμπιακός και...στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε... Το έχουμε εντοπίσει από παλιά καμία Δημοτική Αρχή μακρυά από την κοινωνία και με το υπάρχον σύστημα δεν μπορεί να μας βγάλει από το πηγάδι. Καμία Δημοτική Αρχή, χωρίς πίσω της ένα ισχυρό Δημοτικό κίνημα, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα προβλήματα, που έχουμε μπροστά μας.  
Διαχρονικά οι σχέσεις του κεντρικού κράτους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν κακές. Οι διεκδικήσεις των τοπικών κοινωνιών για ουσιαστικό ρόλο των Δήμων και των Περιφερειών, ποτέ δεν ικανοποιήθηκαν. Οι αποφάσεις να λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο απ’ αυτούς που τους αφορούν, περιορίστηκαν σε μορφή ψηφισμάτων διαμαρτυρίας και συμπαράστασης. Ανέκαθεν η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπήρξε ο φτωχός συγγενής του αθηνοκεντρικού κράτους και με την προηγούμενη διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης», χάθηκε ακόμα και αυτή η μακρινή συγγένεια. Δεν σας κρύβω ότι όταν έμπαινε σε εφαρμογή το σχέδιο «Καλλικράτης», μου είχε καλλιεργηθεί η ψευδαίσθηση ότι εκτός από την δημοσιονομική ανάγκη λόγω της οικονομικής κρίσης που το επιβάλει, γίνονται και βήματα σε θετική κατεύθυνση. Διαψεύστηκα! Τα βήματα ήταν προς τα πίσω με την αυτοδιοίκηση να χάνει ακόμα περισσότερο ουσιαστικές αρμοδιότητες και να αφυδατώνονται δραματικά τα οικονομικά της. Η γραφειοκρατία αυξήθηκε, και οι αιρετοί απόκτησαν πλέον διακοσμητικό χαρακτήρα. Με τον ''Κλεισθένη'' δεν περιμένω τίποτα .Μαζί με τους εργαζόμενους των ΟΤΑ που είχαν μπει τότε σε διαθεσιμότητα, ουσιαστικά σε διαθεσιμότητα μπήκαν και οι αιρετοί.Με την εφαρμογή του 3ου μνημονίου, εργαζόμενοι και πολιτικό προσωπικό της τοπικής αυτοδιοίκησης δέχτηκαν ένα σοβαρό χτύπημα, προάγγελο, όλων αυτών που θα ακολουθήσουν. Απώτερος σκοπός είναι να συρρικνώσουν τους οργανισμούς ξεπουλώντας υπηρεσίες, όπως ύδρευση, αποχέτευση, αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων, σε ιδιώτες.
Το «αυτό» της Αυτοδιοίκησης έχει καταργηθεί και η διοίκηση πλέον περνάει σε ξένα χέρια ...Όσο για τους Δημάρχους, «από Δήμαρχοι κλητήρες», για να επιβεβαιωθεί και η ρήση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Να ένα δημιουργικό παιχνίδι

Με αφορμή την σύλληψη μαθητών και το σχηματισμό δικογραφίας εναντίον τους από την αστυνομία, για τις κινητοποιήσεις τους, κατά των ιδιωτικών...