Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Μας πήρανε και τα σκουπίδια


Έτσι απλά, με υποτονικές έως μηδενικές αντιδράσεις, έφυγε η διαχείριση των απορριμμάτων από τα χέρια μας.
Με τη ψήφιση του άρθρου 93 του νομοσχεδίου για το περιβάλλον, η διαχείριση των απορριμάτων περνάει σε μια υπό υπό ίδρυση Α.Ε που θα λειτουργεί στο επίπεδο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Πολλά κρύβονται πίσω από μια τέτοια εξέλιξη, άλλωστε τα σκουπίδια για όλους εμάς, μπορεί να είναι άχρηστα, για κάποιους όμως και αυτό σε μεγαλύτερη κλίμακα, είναι χρυσός.

Είναι μια μεγάλη ήττα για τους Δήμους αλλά και για την κοινωνία. Όπως έγραφα παλαιότερα, με αφορμή τη μεταφορά: “Τα σκουπίδια, είναι δικά μας, δεν μας τα έστειλε κανένας Θεός και ούτε προήλθαν από λοιμούς, σεισμούς καταποντισμούς. Είναι ότι περίσσευσε στο τραπέζι μας, προστάτευσαν και μετέφεραν με ασφάλεια τα αναγκαία αγαθά που μπήκαν σπίτι μας. Πριν γίνουν άχρηστα ήταν χρήσιμα. Την ίδια προσοχή, φροντίδα και σεβασμό, που απολάμβαναν πριν γίνουν σκουπίδια, θα πρέπει να έχουν και μετά, που περνούν στην αχρηστία.” Δυστυχώς δεν το κάναμε. Και μια κοινωνία που δεν μπορεί να διαχειριστεί τα της, δεν μπορεί να διαχειριστεί τίποτα.
Σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα "Ενημέρωση”, ο πρώην Δήμαρχος Χρύσανθος Σαρλής αναφέρει:
“Πρόκειται για σχεδιασμό καταστροφικό για τα νησιά του Ιονίου, ο οποίος δεν έχει καμία δικαιολογητική βάση, επιχειρείται «τυφλά» από την απόσταση του κυβερνητικού κέντρου, χωρίς γνώση των πραγματικών συνθηκών που ισχύουν στα νησιά - περιφερειακές ενότητες και του έργου που έχει πραγματοποιηθεί ή βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς να σταθμίζει τις σοβαρές και ανεπανόρθωτες συνέπειες της απώλειας πολύτιμου χρόνου που θα προκαλέσει ιδιαίτερα στην Κέρκυρα...”
Δυστυχώς χάθηκε πλέον η πρωτοβουλία των κινήσεων σε ένα θέμα που μόνο εμάς αφορά. Με τους Δήμους υπήρχε μια αμεσότητα, άντε τώρα σε μια ενδεχομένη κρίση, να ακουστεί η φωνή μας στην μακρινή Σικελία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Να ένα δημιουργικό παιχνίδι

Με αφορμή την σύλληψη μαθητών και το σχηματισμό δικογραφίας εναντίον τους από την αστυνομία, για τις κινητοποιήσεις τους, κατά των ιδιωτικών...