Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Μόνο τα κτήνη μένουν απ’ έξω





«Ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς, δεν προέρχεται από ιδεολογία, δεν περιέχει ιδεολογία, δεν συνθέτει ιδεολογία. Είναι η μεγεθυμένη έκφραση-εκδήλωση του κτήνους που περιέχουμε μέσα μας χωρίς εμπόδιο στην ανάπτυξή του, όταν κοινωνικές ή πολιτικές συγκυρίες συντελούν, βοηθούν, ενισχύουν τη βάρβαρη και αντιανθρώπινη παρουσία του» απόσπασμα από κείμενο του Μάνου Χατζιδάκι  λίγους μήνες πριν τον θάνατο του.
«Μόνο τα κτήνη μένουν απ’ έξω» γράφει η φίλη αναγνώστρια της  στήλης και γι’ αυτά τα κτήνη  θα μπορούσαμε και όλοι εμείς να γίνουμε ρατσιστές. Πράγματι αυτή η ράτσα  δεν ανήκει στην ανθρώπινη κοινότητα.   
«Ο Αιγύπτιος νεαρός μίλησε στην κάμερα με μια απαλή φωνή και ένα ερωτηματικό «Στην Αίγυπτο ζουν πολλοί Έλληνες. Δεν τους φερόμαστε έτσι». Στο μάτι είχε επίδεσμο για τα τραύματα που του προκάλεσε η ρατσιστική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας.
Υπάρχουν Έλληνες που πήγαν στο Παρίσι για σπουδές και γύρισαν πιο αμόρφωτοι από πριν, γιατί έκαναν παρέα μόνο με άλλους Έλληνες, μιλούσαν μόνο σε τόνο «ρε μα…α», και έτρωγαν φέτα και γεμιστά απ’ το ταπεράκι που έστελνε η Ελληνίδα μάνα στο κιβώτιο προμηθειών του μήνα.
Υπάρχουν Αιγύπτιοι που μορφώθηκαν και διακρίθηκαν σε σημαντικά πανεπιστήμια, πρόσφεραν στην ανθρωπότητα και καινοτόμησαν στην επιστήμη.
Και οι δύο αυτές στάσεις ζωής, παρατηρούνται σε όλες τις φυλές του κόσμου, γεγονός που αποδεικνύει ότι σημασία δεν έχει η προέλευση, αλλά το περιεχόμενο και η κατεύθυνση. Τι κουβαλάς μέσα σου και πού πας. Εκεί είναι η πεμπτουσία της ύπαρξης. Αλλιώς ας έμενες σπερματοζωάριο, ας μην γεννιόσουν, αφού σε ορίζει η αφετηρία και όχι ο προορισμός.
Το να καμαρώνεις και να νιώθεις αξιωματικά ανώτερος επειδή είσαι Έλληνας, είναι το ίδιο πράγμα με το να είσαι ένας φελλός που επιδεικνύει το οικόσημο της οικογένειας του, ή χρησιμοποιεί το όνομα του πατέρα του, ενώ ο ίδιος παραμένει για πάντα φελλός. Μέχρι εκεί βεβαίως, τα πράγματα είναι ανεκτά.

Όταν όμως η γονιδιακή ταυτότητα κάποιων λειτουργεί ως εφαλτήριο για άσκηση βίας, κακίας και τρομοκρατίας, σε όποια κλίμακα, τότε εύχεσαι πραγματικά όλοι αυτοί οι τύποι, να μην είχαν γεννηθεί. Ή εύχεσαι να έβγαινε αύριο η μάνα τους και να τους έλεγε «ξέρεις, τότε που μπαρκάρισε ο πατέρας σου, εγώ σ’ έκανα μ’ έναν Ινδό, γι’ αυτό είσαι και μελανούρι αγάπη μου, αλλά μη στενοχωριέσαι, δε θα το πούμε, μόνο φύλαξε το DNA test σ’ ένα συρτάρι  να τόχεις».
Η παράνομη μετανάστευση όπως και κάθε άλλη παρανομία, οπωσδήποτε πρέπει να αντιμετωπίζεται. Με νόμιμους όμως και αποτελεσματικούς τρόπους, οι οποίοι με την ανάλογη πολιτική βούληση, αποδεδειγμένα λειτουργούν.
Οι αποτελεσματικοί και νόμιμοι τρόποι φυσικά,  δεν περιλαμβάνουν  γροθιές, κλωτσιές, χτυπήματα και κτηνώδη συμπεριφορά. Αυτές είναι πρακτικές μιας αγέλης ζώων, η οποία αγνοεί την πρώτη ταυτότητα του ανθρώπου: την ανθρώπινη.
Πρώτα έρχεται η παναθρώπινη ταυτότητα και μετά η εθνική ταυτότητα μας λέει η Ελένη Γλυκάτζη Αρβελέρ. Αλήθεια, ποια ταυτότητα μπορεί να είναι σημαντικότερη από την ανθρώπινη;
Η ανθρώπινη χωρά τα πάντα, το φυσικό και ζωικό βασίλειο και όλη την ανθρωπότητα.  Μόνο τα κτήνη μένουν απ’ έξω.»
«Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ
Καληνύχτα...»





4 σχόλια:

Stelios είπε...

Λυπηρο συμβαν αυτο που εγινε στα Φαρσαλα με την σημαιοφορο. Το αξιζε να ειναι.

yannidakis είπε...

καλημέρα σας.
σήμερα βραβεύσετε από το yannidakis ως το καλύτερο Ιστολόγιο για τον μήνα Οκτώβριο.

Αν έχετε την καλοσύνη στείλτε μου στο yannidakis@mail.com την διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου ώστε να σας στείλω το μήνυμα της απονομής.

Ευχαριστώ :[

Μάκης Αρμένης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Μάκης Αρμένης είπε...

ευχαριστώ για τη συνάντηση

Να ένα δημιουργικό παιχνίδι

Με αφορμή την σύλληψη μαθητών και το σχηματισμό δικογραφίας εναντίον τους από την αστυνομία, για τις κινητοποιήσεις τους, κατά των ιδιωτικών...