Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ

Πολύ χαίρομαι για την άμεση αντίδραση των φιλάθλων της ΑΕΚ στην απόφαση της διοίκησης να τοποθετήσει προπονητή στην ΑΕΚ. Β’ το γνωστό και μη εξαιρετέο Βασίλη Τσάρτα.
“Εδώ το θέμα παύει να είναι αγωνιστικό, ακόμα και αν ο συγκεκριμένος δεν είναι καν προπονητής, αφού δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του σε τέτοιο πόστο” υποστηρίζουν οι οργανωμένοι φίλαθλοι. “Το θέμα είναι καθαρά ηθικό και αφορά το γεγονός ότι οι αντιλήψεις του Τσάρτα δεν συνάδουν με τις αρχές, τις αξίες και τη φύση του συλλόγου μας. Η μάνα όλων των προσφύγων, η αγκαλιά των φτωχών, η πηγή του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, η ΑΕΚ δεν νοείται να έχει στο πάγκο της ένα πρόσωπο που βάσει γεγονότων αποτελεί ρατσιστική μορφή, αφού οι δηλώσεις και οι πράξεις του κατά καιρούς φανερώνουν έναν άνθρωπο μισαλλόδοξο και κακοήθη”.


Με αφορμή τα παραπάνω θυμήθηκα την απαράδεκτη ενέργεια εδώ και κάποια χρόνια του νεαρού ποδοσφαιριστή Κατίδη της ΑΕΚ, που προκάλεσε τους φιλάθλους με φασιστικό χαιρετισμό. Ο τότε προπονητής της ομάδας Εβαν Λίνεν, προέτρεψε τους νεαρούς ποδοσφαιριστές να διαβάσουν την ιστορία του Συλλόγου, για να μάθουν τι πρεσβεύει το έμβλημα που έχει η φανέλα της ομάδας που φορούν. Να μάθουν πόσοι μεγάλοι ποδοσφαιριστές έχουν περάσει από την ΑΕΚ και πώς συμπεριφερόντουσαν αυτοί οι τεράστιοι παίκτες. Με τι σεβασμό. Να μάθουν όλοι ότι αυτή η ομάδα είναι αντιφασιστική και κινήσεις, όπως αυτή που έκανε ο συμπαίκτης τους, προσβάλουν την Ιστορία
Η θέση του "δάσκαλου", γιατί τέτοιος πρέπει να είναι ο προπονητής για παιδιά κάτω των 21 ετών, δεν μπορεί να υποστηριχτεί από εκείνον που πρόσβαλε δημόσια τον Γιάννη Αντεντοκούμπο, ένα παιδί που ξεκίνησε από το μηδέν και με την αξία του δοξάζει την χώρα μας στα πέρατα της Γης , από εκείνον που κατέκρινε τον 11χρονο που σήκωσε την σημαία στη παρέλαση επειδή ήταν αλλοδαπός, από εκείνον που προβάλει μέσα από τις θέσεις του το απεχθές πρόσωπο του φασισμού.
Ξεφυλλίζοντας πρόσφατα το βιβλίο «Κώστα Νεστορίδης ο μάγος της μπάλας», η μνήμη μου κατάφερε να ξεπεράσει τα όρια της. Τον εαυτό μου τότε δεν τον θυμάμαι και μια παλιά φωτογραφία που σώζεται ακόμα, δεν την πιστεύω. Τον Κώστα Νεστορίδη όμως τον θυμάμαι με τον δικέφαλο στο στήθος, έτοιμο να μαγέψει και να παρασύρει τα όνειρά μας. Ακριβώς την ίδια φωτογραφία του εξωφύλλου, την έχω από τις «τύχες» που πουλούσαν τότε τα περίπτερα για να μας ξεγελούν. Όμως ο Νεστορίδης δεν μας γέλασε ποτέ, ήταν πάντα συνεπής σ΄ αυτό που τόσο καλά έκανε, και το έκανε για μας.
Ξαναζώντας κάτι ξεχασμένο, ξεπερασμένο ίσως αλλά απολύτως μαγικό, κατάλαβα γιατί είναι ακόμα και σήμερα βαθιά μέσα μου ριζωμένη η ΑΕΚ, σαν τις χαμένες πατρίδες γι’ εκείνους που τις έχασαν… είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ.

Ελπίζω εντός της ημέρας η Διοίκηση της ΑΕΚ να διορθώσει το λάθος της.  

Να ένα δημιουργικό παιχνίδι

Με αφορμή την σύλληψη μαθητών και το σχηματισμό δικογραφίας εναντίον τους από την αστυνομία, για τις κινητοποιήσεις τους, κατά των ιδιωτικών...