Δευτέρα 6 Αυγούστου 2007

«Αιώνας της τηλεόρασης» και αυτος που διανύουμε



Μπορεί το τελευταίο βιβλίο του Γιώργου Κάρτερ «Κατά παντός υπευθύνου, να μην το έλαβα ποτέ - Ελληνικά Ταχυδρομεία - σήμερα όμως έλαβα από τον εξαίρετο δημοσιογράφο και συγγραφέα, ένα παλαιότερο βιβλίο του υπό τον τίτλο «Τηλεόραση θέσεις και καταθέσεις». Το βιβλίο τυπώθηκε το 1986 από τις εκδώσεις «Δωδώνη».
Σε σχετική ερώτηση στις «καταθέσεις» ο Γιώργος Κάρτερ υποστηρίζει:
« …Αν ο αιώνας μας μπορεί να ονομαστεί «αιώνας του ατόμου», άλλο τόσο μπορεί να ονομαστεί και «αιώνας της τηλεόρασης» Αν η ατομική ενέργεια διαμορφώνει την εξωτερική μας ζωή, η τηλεόραση διαμορφώνει την εσωτερική μας ζωή. Και η μια δύναμη και η άλλη υπόσχονται στην ανθρωπότητα την ευημερία της ή την παραμόρφωση της, στην ίδια έκταση. Γι αυτή την παραμόρφωση της ανησυχούμε.
Η καταστροφή ενός πυρηνικού πολέμου μπορεί να είναι ακαριαία. όμως η πνευματική και ψυχική μας φθορά, μπροστά στο τηλεορατικό θέαμα, συντελείται αργά και γι΄ αυτό δεν την συνειδητοποιούμε.
Η χαλάρωση των πνευματικών μας λειτουργιών, η βιαιότητα στην συμπεριφορά μας σαν αποτέλεσμα του θεάματος των σκηνών βίας, η αλλοτρίωση κι ο αποπροσανατολισμός, η ανθυγιεινή καθήλωση μας μπροστά στο δέκτη, η απώλεια του δημιουργικού χρόνου, η μαζικοποίησή μας, είναι μερικοί οπό τους σοβαρούς κινδύνους με τους οποίους μας απειλεί η τηλεόραση. Ας μην το ξεχνάμε.: ο σύγχρονος άνθρωπος κατασκεύασε την τηλεόραση κι η τηλεόραση κατασκευάζει η έχει κι όλας κατασκευάσει, το σύγχρονο άνθρωπο».
Με την πρώτη μάτια, θυμήθηκα πολλά παλαιοτέρα κείμενα αυτής εδώ της στήλης, για την τηλεόραση. Με χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός, ότι αυτά που έγραφα και που συνεχίζω να γράφω, συμφωνούν με αυτά που υποστηρίζει ο Γιώργος Κάρτερ, ένα άνθρωπος που ξέρει περισσότερο από τον καθένα την τηλεόραση και οι «καταθέσεις» του αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.
Μπορεί να έχουν περάσει είκοσι και πλέον χρόνια από την έκδοση του βιβλίου. Όμως «οι θέσεις και οι καταθέσεις» για την τηλεόραση παραμένουν πάντα επίκαιρες.
Σας ευχαριστώ κ. Κάρτερ, για την θερμή σας αφιέρωση, με τιμάει ιδιαίτερα και πιο πολύ σας ευχαριστώ γιατί μ’ αυτά που υποστηρίζεται στο βιβλίο σας με κάνουν να πιστεύω ότι βρίσκομαι σε καλό δρόμο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Να ένα δημιουργικό παιχνίδι

Με αφορμή την σύλληψη μαθητών και το σχηματισμό δικογραφίας εναντίον τους από την αστυνομία, για τις κινητοποιήσεις τους, κατά των ιδιωτικών...