Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

Καταλήψεις: το πιο ενδιαφέρον μάθημα…




«Οι καταλήψεις δεν είναι μέσο διεκδίκησης. Είναι ένα ιδιότυπο λοκ άουτ ενάντια στο δικαίωμα στη μόρφωση» είπε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σχολιάζοντας στη Βουλή το νέο κύμα καταλήψεων στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο κ. Καραμανλής παραδέχθηκε ότι τα πράγματα στο χώρο της Παιδείας δεν βρίσκονται στο επιθυμητό σημείο και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης· σε αυτήν, δε, την προσπάθεια θέλει συνομιλητές όλους όσους εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία. «Θέλουμε από τους μαθητές να διεκδικούν, αλλά οι καταλήψεις δεν είναι μέσο διεκδίκησης. Είναι ένα ιδιότυπο λοκ άουτ ενάντια στο δικαίωμα στη μόρφωση. Είναι θεμιτή η διαμαρτυρία, αλλά όχι το να εμποδίζουν κάποιοι τους άλλους στην άσκηση κάποιων από τα ιερότερα δικαιώματά τους, και ένα τέτοιο δικαίωμα είναι και το δικαίωμα στη μόρφωση» ανέφερε ο κ. Καραμανλής.
Λες και δεν πέρασε ούτε μια μέρα.
«Ο μεγάλος μου γιος, συμμετέχει στην κατάληψη του γυμνασίου. Τον ρώτησα τον λόγο και μου απήντησε γενικά «για τα μέτρα Αρσένη» Πάλι καλά. Να ένα δημιουργικό παιγνίδι. Ένα διάλειμμα από το λήθαργο της τηλεόρασης και της ανούσιας παιδείας. Ας μην ξέρουν οι μικροί μαθητές του γυμνασίου γιατί κάνουν κατάληψη. Τώρα που το σκέφτομαι ούτε και εμείς ξέραμε γιατί κολλάγαμε αφίσες, τουλάχιστον παίζουν πραγματικά και αυτό είναι πιο αναγκαίο»
Ο μεγάλος μου γιος τελείωσε το πανεπιστήμιο και υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία. Τίποτε δεν κατάφερε τότε, όπως και τίποτα δεν θα καταφέρουν τα παιδιά που κάνουν σήμερα καταλήψεις. Στην πορεία όμως μέσα στο χρόνο, θα τους μείνουν οι ευαισθησίες.
Οι μαθητές μπορεί να χάσουν κάποια μαθήματα, που δεν παίζουν και βασικό ρόλο στη ζωή τους, θα κερδίσουν όμως τη συμμετοχή σε κάτι ιδιαίτερα ελκυστικό που θα τους βοηθήσει να διακρίνουν εκείνους τους ήρωες που βγήκαν ηττημένοι…

.


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Να ένα δημιουργικό παιχνίδι

Με αφορμή την σύλληψη μαθητών και το σχηματισμό δικογραφίας εναντίον τους από την αστυνομία, για τις κινητοποιήσεις τους, κατά των ιδιωτικών...