Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Αυτή η γενιά μπορεί

«Τίποτα δεν είναι όπως παλιά», όσο και να προσπαθούν, όλοι μαζί να μας πείσουν πως σύντομα όλα θα είναι όπως πριν… Αυτή τη φορά δεν θα τα καταφέρει η τηλεόραση να ακυρώσει την εξέγερση των εφήβων προτάσσοντας δραματοποιημένες εικόνες με κατεστραμμένες βιτρίνες. Αυτό το γεγονός περίμενε τριανταπέντε χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, πως είναι δυνατόν να μπει σε δεύτερο πλάνο;
Τίποτα δεν είναι όπως πρώτα. Ο Δεκέμβρης του 2008, βάζει τέλος στους ψιθύρους της παρατεταμένης απάθειας και γυρίζει σελίδα.
Θα μου πείτε γιατί αυτή η γενιά η χορτασμένη, η χαϊδεμένη, που δεν γνώρισε στερήσεις βγαίνει σήμερα στους δρόμους; Ορθά το θέτει η κ. Μαριάννα Τζιανζή.
«Μια γενιά μεγαλωμένη με τα εμβόλια, το κινητό και το PlayStation, τα παιδικά γενέθλια στα ΜακΝτόναλντς με τα happy meals και τον πολύχρωμο κλόουν, με τις διακοπές, τα φροντιστήρια και το «δικό της δωμάτιο». Τώρα αυτή η γενιά η χορτασμένη, που δεν γνώρισε στερήσεις, αλλά την μπουκώσαμε με πλαστικό πολιτισμό, πλαστικό ψωμί και πλαστικές ψευδαισθήσεις, ψυχανεμίζεται ότι χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια της και αντιδρά με τρόπους, που δεν τους επιλέγουμε εμείς οι πάνσοφοι».
Αυτή η γενιά μπορεί, γιατί είναι χορτασμένη με σκουπίδια. Αυτή γενιά η αηδιασμένη δεν είναι όπως η προηγούμενη και η προηγουμένη.
Αυτή γενιά που δεν χρειάστηκε να συμβιβαστεί έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τρομάζουν το καπιταλιστικό σύστημα.
«Την άνοιξη θα φέρει ο Δεκέμβρης του 91», έγραφε ένα πανό της ημέρες των μαθητικών κινητοποιήσεων πριν 17 χρόνια, και αν και … «τίποτα δεν πάει χαμένο» η άνοιξη δεν ήρθε. Για να δούμε τι μας φέρει ο Δεκέμβρης του 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Να ένα δημιουργικό παιχνίδι

Με αφορμή την σύλληψη μαθητών και το σχηματισμό δικογραφίας εναντίον τους από την αστυνομία, για τις κινητοποιήσεις τους, κατά των ιδιωτικών...