Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Τ’ ακούσατε

Η υπερβολή που χρησιμοποιούσα τα προηγούμενα χρόνια για να ενισχύσω τις απόψεις μου, σήμερα υπολείπεται της πραγματικότητας.
Τ’ ακούσατε!!! Δεκάδες μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Κέρκυρας, κάτω από τα όρια της φτώχιας. Υποσιτίζονται! Ζουν σε σπίτια με κομμένο ηλεκτρικό ρεύμα. Σήμερα προσπαθώ να βρω λέξεις, για να περιγράψω αυτά, που ζούμε και δεν σας κρύβω ότι καταβάλω μεγάλη προσπάθεια.
Η πρώτη φράση που μου έρχεται στο μυαλό είναι: «απερίγραπτη κατάσταση», άντε τώρα βρεις τη δεύτερη.
σε παλαιότερα κείμενα η υπερβολή, χρησίμευε για να αποτρέψει τα χειρότερα. Περιέγραφα, αυτά που δεν πίστευα ότι θα συμβούν, για να μην συμβούν τα προβλέψιμα. Η αχαλίνωτη φαντασία, δεν έφτασε μέχρι εκεί. Ποια προβλέψιμα και πια χειρότερα. "Χειρου χειρότερα".

Πριν έξι μήνες, είχα γράψει ένα κείμενο «πρόβα», βάζοντας στο τέλος ένα στοιχείο υπερβολής. « Παλαιοτέρα έγραφα για την καταναλωτική μανία, για τα προϊόντα μιας χρήσεως, για την έλλειψη επικοινωνίας, για την έλλειψη συνοχής και αλληλεγγύης, για την καταστροφή του περιβάλλοντος για την ανεργία, για την κακή παιδεία για το άδικο κράτος, για το πελατειακό σύστημα , για τον πολιτιστικό μεσαίωνα, για την χαμένη γενιά, για την απάθεια, για την τηλεοπτική δικτατορία για την υποβάθμιση των αξιών. Για την αριστερά και τη δεξιά, για την φτώχεια που μας έχει γονατίσει, για την Κέρκυρα ετούτη και την άλλη. Για την πείνα δεν έγραψα. Για την πείνα που δεν χτυπά μόνο της γης τους κολασμένους, που έχουν κατακλύσει την πατρίδα μας και τα βράδια μαζεύουν στυμμένες λεμονόκουπες από τους κάδους απορριμμάτων.
Για την πείνα που χτυπά πλέον και κάποιους συμπολίτες μας. Όχι τη φτώχεια όχι την ανεργία. Την πεινά! Και μακάρι να ήταν υπερβολή.
Το συνάντησα και κατέβασα τα μάτια, από ντροπή, γιατί είμαι πολίτης αυτής της πόλης και κάποιο μερίδιο ευθύνης μου αναλογεί. Υπάρχουν κερκυραίοι που πεινάνε και ντρέπονται να ζητήσουν ελεημοσύνη» Και δεν είναι υπερβολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Να ένα δημιουργικό παιχνίδι

Με αφορμή την σύλληψη μαθητών και το σχηματισμό δικογραφίας εναντίον τους από την αστυνομία, για τις κινητοποιήσεις τους, κατά των ιδιωτικών...