Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Στον αέρα


Τα έσβησα όλα. Όσα, μπορεί κανείς να σβήσει, απ’ της καρδιάς τα βάθη, και να μην μείνει τίποτα. Τον Αύγουστο, θα τον μετρήσω μετά από μήνες, ίσως και χρόνια. Από αύριο Φθινόπωρο, Σεπτέμβρης που μας προσγειώνει. Στο ημερολόγιο μου, έχω σημειώσει «αιολικό πάρκο στο Παντοκράτορα». Δεν θα προσθέσω ακόμα μια φωνή στις τόσες, που όσο σας έγραφα για έρωτες, μου κάνανε παράσιτα. Τόσες μαλακίες μαζεμένες σαν αυτές που ειπώθηκαν στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο, θα κάνω χρόνια ν’ ακούσω. Παρωδία. Για να μην αδικήσω κάποιους, υπήρχαν και ελάχιστες σοβαρές φωνές. Τα συλλογικά όργανα απεφάνθησαν «Δεν θέλουμε αιολικό Πάρκο στο Παντοκράτορα». Αν οι αρνητικές αποφάσεις, στηρίχτηκαν στις επιχειρηματολογίες που ακούστηκαν, τότε μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι, οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας για άλλη μια φορά προστάτευσαν τον τόπο από τα δεινά, που θα επέφερε το αιολικό πάρκο, προστάτευσαν τα πουλιά, και τα «τσακάλια». Προστάτευσαν τον «Παντοκράτορα» από τον ενοχλητικό θόρυβο των ανεμομύλων. Δεν θα μπω στην ουσία, άλλωστε, αν το έκανα, θα γινόμουνα μέλος του κλαμπ των «ειδημόνων». Ρώτησα 20 ενεργούς πολίτες, οι 15 ήταν υπέρ.
Βεβαίως το δείγμα δεν είναι ενδεικτικό, θα μπορούσε να γίνει όμως, με ένα δημοψήφισμα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση της αριστεράς, συμφωνεί με στροφή στην αιολική ενέργεια, αλλά διαφωνεί με την επένδυση από ιδιώτη… λες και θα μπορούσε να βάλει το χέρι του ο «Παντοκράτορας». Έχω γράψει παλαιότερα για τον πράσινο καπιταλισμό. Για να μην παρεξηγηθώ, μακάρι να υπήρχε κράτος, που να μπορούσε να κάνει αιολικά πάρκα προς όφελος του λαού, κράτος όμως δεν υπάρχει και αυτό που υπάρχει έχει αναλάβει την εργολαβία να πουλήσει ότι απέμεινε για να πληρώσει τα σκάνδαλά του. Σήμερα ο καπιταλισμός, στην πιο ακραία του μορφή και με το αζημίωτο φυσικά, έχει αναλάβει να προστατεύσει το περιβάλλον, που κατέστρεψε. Αυτή είναι η πραγματικότητα και σε αυτήν την πραγματικότητα η αριστερά κλείνει τα μάτια. Αφού δεν μπορεί το κράτος, να μην προχωρήσουμε σε πιο ήπιες μορφές ενέργειας; Την απάντηση την ξέρω αλλά δεν με ενδιαφέρει.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Να ένα δημιουργικό παιχνίδι

Με αφορμή την σύλληψη μαθητών και το σχηματισμό δικογραφίας εναντίον τους από την αστυνομία, για τις κινητοποιήσεις τους, κατά των ιδιωτικών...