Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Αδελφότης… Ανάδελφος



Τι γίνεται στο «Μαντούκι;» Η ξενοφοβία τείνει να φτάσει στα όρια του ρατσισμού. Ο σύλλογος «Αδελφότης Μαντουκιωτών», απειλεί με κινητοποιήσεις και απευθύνεται σε κάθε αρμόδιο, προκειμένου να σταματήσει το συσσίτιο στην περιοχή, που οργανώνεται από την εκκλησία, τη Δημοτική παράταξη «Εμπρός με σένα για την Κέρκυρα» και φιλανθρωπικές οργανώσεις. Αδελφότης…
Από ένα πολιτιστικό σύλλογο, θα περίμενε κανείς να πρωτοστατεί σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Θα περίμενε τη συμμετοχή του, μαζί με τους άλλους φορείς και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις, στη διοργάνωση του συσσιτίου. Θα περίμενε να μην ενισχύει τη ξενοφοβία, παρουσιάζοντας ένα διαφορετικό τοπίο απ’ αυτό, που τα επίσημα στοιχεία δείχνουν.
Και τα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή Κέρκυρας κ. Γιώτη, «Η περιοχή δεν παρουσιάζει αύξηση της εγκληματικότητας, είναι μάλιστα καλύτερα από άλλες χρονιές και καλύτερα από άλλες περιοχές», σε μια περιοχή που υπάρχει έστω και μια στοιχειώδης φροντίδα, τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Γιωτης μου φαίνονται απολύτως λογικά.
Ξέρω ότι θα έρθω αντιμέτωπος με αυτούς που βιώνουν το πρόβλημα, όμως τα προβλήματα δεν λύνονται με τοπικιστικές ακρότητες και εγωισμούς, χρειάζεται πολιτικός προσανατολισμός με επίκεντρο τον ανθρώπινο παράγοντα. Μπροστά σε ανθρώπους που λιμοκτονούν δεν μπορούμε να γυρίζουμε την πλάτη.
Η ασφάλεια είναι δικαίωμα όλων, το οποίο πρέπει να είναι εγγυημένο, ιδίως στα πιο αδύναμα τμήματα του πληθυσμού. Δεν πρέπει, ωστόσο, να πέφτουμε στη δημαγωγία, καθιστώντας υπεύθυνες για τις δυσκολίες μας, ολόκληρες ομάδες ανθρώπων. Χρειάζεται να συνεχίζουμε να το επαναλαμβάνουμε και να προσπαθούμε να επεξεργαζόμαστε πολιτικές, ικανές να συνδυάζουν φιλοξενία των άλλων και δικαίωμα στην ασφάλεια.

Ο γάλλος κοινωνιολόγος Αλεν Τουρέν, εξηγεί το φαινόμενο της ξενοφοβίας ως αντίδραση που αποκαλύπτει τις αντιφάσεις μιας όλο και πιο κατακερματισμένης και ανασφαλούς κοινωνίας: «Μέσα από την ξενοφοβία εκδηλώνεται ο φόβος για όποιον είναι διαφορετικός από μας όχι μόνο στη φυσική του μορφή, αλλά και στην κουλτούρα, τη θρησκεία ή τους τρόπους ζωής».
Τα χαρακτηριστικά του άλλου, ωστόσο, είναι μόνον ένα πρόσχημα, για να μπορούμε να προβάλλουμε πάνω του τις δικές μας αγωνίες. Απορρίπτοντας τον άλλον για το ένα ή το ένα άλλο χαρακτηριστικό του, η ξενοφοβία θέτει σε κίνηση μια δυναμική η οποία φτάνει ακόμα και να αρνείται την ανθρωπιά του άλλου, χαρακτηρίζοντάς τον μη ανθρώπινο, επειδή είναι διαφορετικός από μας. Η απανθρωποποίηση του άλλου είναι μια από τις χειρότερες συνέπειες της ξενοφοβίας.
Ο πολιτιστικός Συλλογος "Αδελφοτης Μαντουκιωτών", αντι να ενισχύει τέτοια φαινόμενα, ας τρέξει απο αύριο, να βοηθήσει στη διανομή του συσσιτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Να ένα δημιουργικό παιχνίδι

Με αφορμή την σύλληψη μαθητών και το σχηματισμό δικογραφίας εναντίον τους από την αστυνομία, για τις κινητοποιήσεις τους, κατά των ιδιωτικών...