Δευτέρα 23 Ιουλίου 2007

Κράνος και ζώνη ακόμα και στον ύπνο

Είναι αλήθεια ότι μετά την εφαρμογή, των νέων εξοντωτικών μέτρων του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, όλο και περισσότεροι οδηγοί συμμορφώνονται, φορούν το κράνος και τη ζώνη τους και λέν’ και ένα τραγούδι.
Η εξέλιξη αυτή όμως, αρχίζει να δημιουργεί πρόβλημα στην τροχαία. Πώς να καλύψουν το εβδομαδιαίο εισπρακτικό πλάνο; Στα μπλόκα εκτός πόλεως δεν έχει ψωμί. Να περιμένουν δυο και τρεις ώρες στο ήλιο μήπως και περάσει αραιά και που κάποιος ασυμμόρφωτος οδηγός; Δεν βγαίνουν ούτε τα έξοδα.
Γι’ αυτό λοιπόν στα σίγουρα, μέσα στην τρέλα της πόλης, όλο και κάποιος θα χαλαρώσει, όλο και κάποιος θα βλαστημήσει την ώρα που γεννήθηκε και θα πετάξει από πάνω του έναν επιπλέον βραχνά. Μες στον κυκλοφοριακό παροξυσμό, στους σκαμμένους δρόμους στη ζεστή και στην υγρασία, θα θεωρήσει υπερβολή, μια επιπλέον καθυστέρηση από τον έλεγχο της τροχαίας. Όμως η λογική εδώ δεν έχει θέση. Σε οδηγεί απ’ .ευθείας στο ταμείο.
Ξύπνησες το πρωί έκανες μπάνιο και περιμένεις να στεγνώσουν τα μαλλιά σου, για να φορέσεις την περικεφαλαία; Στην έξοδο της Σταμάτιου Δεσύλλα, (Λαϊκή αγορά) στο ύψος της διασταύρωσης με την Γερασίμου Μαρκορά σε περιμένει η τροχαία για να σου στεγνώσει μαζί με τα μαλλιά και την τσέπη. (Ευτυχώς που βρέθηκε ένας χριστιανός και με ειδοποίησε πενήντα μέτρα πριν). Στον ίδιο δρόμο κατά τις απογευματινές ώρες γίνονται έλεγχοι και στην είσοδο. Περνώντας από τον παραλιακό στρίβεις και βρίσκεσαι φάτσα κάρτα. Δρόμος χωρίς γυρισμό. Λες από μέσα σου, την πάτησα και πας σαν καλό παιδί πας να να καταθέσεις.
Δεν χρειάζεται νομίζω να σας υπενθυμίσω ότι από την Πλατεία Σαρόκο στο ύψος του Αστυνομικού τμήματος, όπως βγαίνουμε από την πόλη, κάτω από την σκιά των δέντρων, όποιος παραβιάζει τον κώδικα είναι σαν να λέει παιδιά ήρθα να ενισχύσω τον κρατικό κορβανά.
Υπάρχουν και άλλα επικίνδυνα σημεία όπως έχουν καταγραφεί από παθόντες. Στην ανηφόρα του «Ορφέα», στην «Πλατυτέρα», στον δρόμο του Κωτσέλα στη Γαρίτσα τις απογευματινές ώρες δίπλα στο ζαχαροπλαστείο «Μποχοτι». Και φαντάζομαι και αλλού που δεν έχεις πολλά περιθώρια να κάνεις πίσω.
Δεν θα τα έγραφα τα παραπάνω, αν όλα αυτά τα έσοδα, από τα τέλη κυκλοφορίας, τις μεταβιβάσεις, τους διάφορους φόρους που πληρώνουν οι οδηγοί και τα εξοντωτικά πρόστιμα, είχαν κάποια ανταπόδοση. Δηλαδή εμείς τι πρέπει να κάνουμε να βγούμε στους δρόμους και σε κάθε λάκκο να βάζουμε και από ένα πρόστιμο στο κράτος; Όπως αντιλαμβάνεστε δεν τα έχω με την τροχαία, που αν μη τι άλλο εκτελεί εντολές, με αυτό το άδικο κράτος τα έχω που βγάζει από την μύγα ξίγκι και ύστερα ψάχνουμε τα χαμένα ομόλογα.
Μπορεί με αυτά τα κατασταλτικά μέτρα να έχουν αναγκαστεί πολλοί οδηγοί να πειθαρχήσουν, όμως αυτό δεν αποτελεί μορφή διαπαιδαγώγησης, την στιγμή μάλιστα που το χαράτσι που έχει καθορισθεί, θα βρίσκεται κάθε φορά ο τρόπος για να εισπράττεται και να αποδίδεται.
………………………………………………………………………………………….
Κράνος και ζώνη λοιπόν ακόμα και ύπνο, γιατί με την διαπαιδαγώγηση μπορεί να παίζετε με τα λεφτά όμως, το κράτος δεν παίζει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Να ένα δημιουργικό παιχνίδι

Με αφορμή την σύλληψη μαθητών και το σχηματισμό δικογραφίας εναντίον τους από την αστυνομία, για τις κινητοποιήσεις τους, κατά των ιδιωτικών...